Premiera "Kanału" i "Annie Hall". Co jeszcze wydarzyło się 20 kwietnia?

20 kwietnia 1862 r. Rewolucja Pasteura

Francuski chemik Ludwik Pasteur przeprowadził pierwszy zabieg pasteryzacji żywności, czyli znacznego przedłużenia jej zdatności do spożycia. Pasteur, który przez lata prowadził badania nad fermentacją (wykazał m.in., że powodują ją drobnoustroje), odkrył, że produkty spożywcze podgrzane do powyżej 70 stopni Celsjusza, ale nie więcej niż 100 stopni, zachowują smak i wartości odżywcze. Dzieje się tak dlatego, że w tej temperaturze giną drobnoustroje chorobotwórcze oraz enzymy, ale przeżywa większość wirusów i tzw. przetrwalników - substancji pozwalających przetrwać organizmom w niekorzystnych warunkach, np. w wysokiej temperaturze. Po pasteryzacji produkty można przechowywać nawet 10 dni, a po hermetycznym zamknięciu - wielokrotnie dłużej.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Agata Żelazowska poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze
    Zdjęcie przedstawia czwarty skład Deep Purple - wśród tej piątki tylko Ian Paice (z lewej) i Jon Lord (z prawej) byli również w pierwotnym składzie.
    już oceniałe(a)ś
    3
    0