Solenie dań, które inni uważają za dość słone, podnosi ryzyko zawału serca, udaru, raka żołądka. Duże spożycie owoców i warzyw to ryzyko obniża - wynika z nowych badań.

Ile soli to dużo soli? Maksymalnie powinniśmy jej jadać nie więcej niż 5 g, czyli tyle, ile mieści się na łyżeczce do herbaty - podają eksperci Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Ta łyżeczka oznacza cała dzienną dawkę soli - tę, którą dodajemy do gotowania, i tę w gotowych produktach takich jak pieczywo.  

Co się dzieje, gdy regularnie jadamy więcej soli? „Nadmierne spożycie soli może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, m.in. nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, niewydolności oraz zawału serca, raka żołądka i prawdopodobnie raka przełyku, może też sprzyjać rozwojowi osteoporozy i kamicy nerkowej, a najnowsze badania wskazują, że także otyłości" - ostrzega NCEZ.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Anna Gamdzyk-Chełmińska poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze