Tężcem możemy zarazić się przez cały rok, jednak to w sezonie wiosenno-letnim odnotowuje się najwięcej przypadków.

Szczególnie narażone na zachorowanie są osoby pracujące w ogrodzie, rolnicy i pracownicy leśni. Panuje jednak przekonanie, że złapanie bakterii tężca jest mało prawdopodobne. Czy rzeczywiście tak jest?

Śmiertelnie niebezpieczne laseczki tężca

Tężec to ostra i ciężka choroba zakaźna, wywoływana przez neurotoksynę produkowaną przez laseczkę tężca, która dostaje się do rany z zabrudzeniem (zazwyczaj ziemią).

Laseczki tężca (Clostridium tetani) występują powszechnie w glebie, kurzu, wodzie i układzie pokarmowym właściwie wszystkich zwierząt kopytnych, czyli koni, krów, kóz, owiec, ale również świń. Bakteria ta występuje też w przewodzie pokarmowym psa, kota, a także człowieka. Będąc tam, nie robi nam krzywdy, natomiast wraz z odchodami dostaje się do środowiska.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Anna Gamdzyk-Chełmińska poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze
    Podpowiem jeszcze jeden akapit do artykułu; do połowy lat 90 ub wieku była dostępna anatoksyna tężcowa. Miał ją każdy lekarz wiejski. Teraz tylko specjalistyczne kliniki; albo też nie!
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Niech się ;pani zajmie teraz WĄGLIKIEM, jeszcze bardziej śmiertelny! W dodatku czyha na nas w wysychających stawach .
    Stawy wysychają na potęgę! Dzieci lubią tam brodzić!
    już oceniałe(a)ś
    0
    0