Żywienie dojelitowe prowadzone w domu i koordynowane przez poradnie żywieniowe polega na dostarczaniu przez zgłębniki (sondy) lub przetoki odżywcze specjalistycznych preparatów zawierających niezbędne składniki.

Alina Kaczor jest pielęgniarką i koordynatorką w Poradni Żywieniowej Nutrimed

                            

Jeśli pacjent nie może jeść normalnie, czyli drogą doustną, lub jego dieta nie wystarcza do pokrycia zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze, lekarz może zalecić wdrożenie żywienia dojelitowego bezpośrednio do żołądka lub jelita.

Jest to metoda stosowana w niedożywieniu związanym np. z nowotworami, udarem mózgu, chorobą Parkinsona i Alzheimera lub nieswoistym zapaleniem jelita.

Żywienie dojelitowe powinno być podawane w temperaturze pokojowej. Zimne pokarmy przyśpieszają perystaltykę, co może w konsekwencji powodować biegunki. Jeżeli dieta dla pacjenta była przechowywana w chłodniejszym miejscu, np. w lodówce, należy przed podaniem ją wyjąć, aby się ogrzała, ale nie podgrzewać na kuchence.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Anna Gamdzyk-Chełmińska poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze