Alina Kaczor jest pielęgniarką i koordynatorką w Poradni Żywieniowej Nutrimed
Jeśli pacjent nie może jeść normalnie, czyli drogą doustną, lub jego dieta nie wystarcza do pokrycia zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze, lekarz może zalecić wdrożenie żywienia dojelitowego bezpośrednio do żołądka lub jelita.
Jest to metoda stosowana w niedożywieniu związanym np. z nowotworami, udarem mózgu, chorobą Parkinsona i Alzheimera lub nieswoistym zapaleniem jelita.
Żywienie dojelitowe powinno być podawane w temperaturze pokojowej. Zimne pokarmy przyśpieszają perystaltykę, co może w konsekwencji powodować biegunki. Jeżeli dieta dla pacjenta była przechowywana w chłodniejszym miejscu, np. w lodówce, należy przed podaniem ją wyjąć, aby się ogrzała, ale nie podgrzewać na kuchence.
Materiał promocyjny
Wszystkie komentarze