Wiosna to czas generalnych porządków w kuchennych szafkach. Czas pozbyć się resztek pozostałych po szykowaniu innych dań. Przy okazji możemy przygotować tę sałatkę

Dzięki połączeniu różnych ziaren i zbóż dostarczymy sobie kompletu aminokwasów. Pełne ziarna to źródło błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę układu pokarmowego, witamin z grupy B, a także węglowodanów, które zapewnią nam energię.

Do garnka wlej 1,5 szklanki wody, posól do smaku i dodaj łyżkę oliwy. Na sitku przepłucz szklankę mieszanych ziaren, np. kaszy owsianej, orkiszowej, ryżu brązowego, i dodaj do wrzątku. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 12-15 minut, możesz ewentualnie dodać nieco wody. Zestaw garnek z ognia, owiń w ręcznik i odstaw w ciepłe miejsce. Przełóż kasze na półmisek, spulchnij, ostudź. Dodaj szklankę posiekanych natek (koperku, pietruszki, szczypiorku), 6 posiekanych w słupki rzodkiewek i 1/2 twardego, pokrojonego w słupki jabłka. Polej dressingiem z 3 łyżek oleju słonecznikowego lub oliwy extra virgin i 1 łyżki octu jabłkowego, dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz, by sałatka była bardziej treściwa, dodaj nieco pokruszonej ricotty lub fety.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Agata Żelazowska poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze