To mizeria podbita smakiem włoskiej bazylii. Po świeże zioła warto sięgać przez cały rok nie tylko dla ich walorów smakowych, ale także właściwości odżywczych i prozdrowotnych.

Bazylia reguluje pracę układu pokarmowego - pomaga na niestrawność, zgagę i wzdęcia. Z kolei jogurt to dobre źródło zdrowych bakterii wspomagających nasz układ odpornościowy.

4 ogórki gruntowe umyj, obierz, przekrój wzdłuż na pół, a następnie na grube plasterki. Przełóż do miski, dodaj pesto (2-3 łyżki), wymieszaj. Na półmisku rozsmaruj 150 g jogurtu greckiego, na wierzchu ułóż ogórki z pesto, udekoruj podprażonymi orzeszkami pinii (opcjonalnie), 2 łyżkami czarnych oliwek i listkami bazylii.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Monika Tutak-Goll poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze