To, czy będziemy mieli ciężkiego kaca, zależy od ilości spożytego alkoholu. Wyjaśnienie tego mitu może być takie, że kiedy najpierw pijemy wino, zawarty w nim alkohol "znieczula" nas i potem piwa wypijamy więcej.
Nie jest rozstrzygnięte, czy kolorowe alkohole, np. burbon, powodują większego kaca niż alkohole czyste, jak wódka. Taką hipotezę potwierdził zespół badaczy z Brown University na Rhode Island. Stwierdził, że kolorowe alkohole mają więcej produktów ubocznych procesu fermentacji, przez co bardziej nam szkodzą. Jednak badania z Boston University School of Public Health nie znalazły takiego związku. Za to prawdą jest, że szampanem upijamy się szybciej niż winem. Przez bąbelki alkohol szybciej "idzie" nam do głowy. Dlaczego? Jedna z teorii zakłada, że bąbelki pobudzają "zawór" pomiędzy żołądkiem a dwunastnicą do szybkiego otwarcia się. I alkohol, zamiast zalegać w żołądku, od razu przedostaje się do jelit, a co za tym idzie - do krwi.
Materiał promocyjny
Materiał promocyjny
Wszystkie komentarze