Diety z gotowymi posiłkami to podstawa w codziennym funkcjonowaniu wielu Polaków. Cateringi pudełkowe coraz bardziej zyskują na popularności i nie dotyczy to wyłącznie ludzi. Coraz chętniej sięgają po nie także właściciele psów, którzy chcą, by ich pupil jadł zdrowo. Nie jest to tylko tłumaczone oszczędnością czasu, ale także troską o dobrostan zwierzęcia. W końcu dla wielu z nas pies to pełnoprawny członek rodziny.
– Karmienie psów świeżym jedzeniem staje się coraz popularniejszym sposobem żywienia. Nie tylko w Polsce, ale też w Europie i na świecie. Popularność tego rodzaju diety dla psa to nie fanaberia, a tak naprawdę powrót do korzeni – do prawdziwego jedzenia i naturalnych składników, które znamy ze swojej, ludzkiej kuchni. W posiłkach PsiBufet nie znajduje się nic tajemniczego, to po prostu ugotowane na parze mięso, warzywa, zioła z dodatkiem witamin i minerałów – przekonuje Aleksandra Więcławska z firmy PsiBufet.
PsiBufet to pomysł Piotra Wawrysiuka, który wiele lat temu prowadził domowy hotel dla zwierząt. – Jeden z gości hotelu wymagał gotowanego jedzenia, bo tylko na takim dobrze się czuł. Piotrek z rodziną zaczęli więc w ten sposób karmić też inne psy i szybko zauważyli, jak pozytywnie wpływa to na samopoczucie i wygląd sierści czworonogów. Zainteresowanych taką formą żywienia przybywało, a przydomowa kuchnia Piotrka zrobiła się za mała dla tylu chętnych – wspomina Więcławska.
Powstała więc firma i profesjonalna kuchnia, w której można było gotować na dużą skalę. Z czasem jednak i ta kuchnia okazała się zbyt mała.
– Obecnie nasza kuchnia znajduje się w Wielkiej Brytanii, a posiłki do Polski transportowane są ciężarówkami, w których panuje kontrolowana temperatura. Dzięki temu tak jak zamrożone wyjeżdżają z Wielkiej Brytanii, tak dokładnie w takim samym stanie zamrożenia trafiają do Warszawy, gdzie z chłodni dystrybuowane są na cały kraj w opakowaniach termicznych – zapewnia Aleksandra Więcławska.
Posiłki są gotowane ze składników human grade, czyli tych, które są przeznaczone do jedzenia także przez ludzi. Dieta pudełkowa PsiBufet składa się z kilku paczek z jedzeniem na każdy dzień. Tak jak w przypadku innych cateringów zwierzęcych, na początku na stronie trzeba podać podstawowe dane, m.in. rasę psa, wiek, wagę, budowę ciała i aktywność. Później algorytm, nad którym czuwają specjaliści od żywienia zwierząt i weterynarze, oblicza, ile kalorii dziennie powinien jeść pies.
Wcześniej ze zwierzęcego cateringu korzystali wyłącznie właściciele psów wystawowych, z rodowodem, sportowych. Obecnie z psich diet raczej korzystają psy, które mają problemy zdrowotne, są po chorobie, borykają się z alergiami lub – tak jak przyznaje przedstawicielka firmy – po prostu nie chcą jeść podawanej im karmy.
– Nie da się jednak ukryć, że najczęściej na korzystanie z takiej formy żywienia decydują się opiekunowie psów niejadków, którym szybko nudzi się karma sucha lub mokra – albo nawet w ogóle nie chcą jej jeść – przyznaje Aleksandra Więcławska.
Dodaje też, że teraz tego typu posiłki w PsimBufecie zamawiają najczęściej opiekunowie mniejszych ras psów: maltańczyków, yorkshire terrierów czy chihuahua. Jak zapewnia firma, psi catering doskonale sprawdza się w przypadku żywienia wszystkich psów – niezależnie od ich wieku, rasy czy wielkości.
Właściciele psów w cateringu PsiBufet mają do wyboru cztery smaki – Indyczy Kąsek, Kurczę Pieczone, Jagnię Wcina, Wołowe Love. Czym zatem różnią się posiłki przygotowywane przez PsiBufet od zwykłej karmy?
– Przede wszystkim różnią się składem – nie zawierają żadnych sztucznych dodatków, barwników, konserwantów. Nie muszą, bo jedynym sposobem konserwowania posiłków PsiBufet jest ich mrożenie w najwyższym punkcie świeżości. Dzięki temu, bez zbędnych dodatków, możemy podać psu gotowane jedzenie z naturalnych składników. Wystarczy je rozmrozić, nieco podgrzać i podać psiakowi. Posiłki PsiBufet charakteryzują się też tym, że są monobiałkowe, czyli każdy wariant składa się tylko z jednego rodzaju białka zwierzęcego – Kurczę Pieczone wyłącznie z kurczaka, Indyczy Kąsek tylko z indyka itd. To bardzo ważne dla opiekunów alergików, którym często trudno jest znaleźć karmę bez uczulających psa składników – tłumaczy Aleksandra Więcławska.
– W żywieniu psów powinno się stosować dietę, która jest jak najmniej przetworzona. Pewien stopień przetworzenia jest konieczny, by zapewnić bezpieczeństwo mikrobiologiczne i odpowiednią strawność składników odżywczych. To właśnie zapewnia nam gotowanie. A czy będzie to jedzenie gotowane w domu, czy przez firmę, to ma drugorzędne znaczenie – tłumaczył wcześniej „Wyborczej" dr Jacek Wilczak, dietetyk SGGW. Mówił także, że jeśli gotujemy dla psa sami, musimy skonsultować to z psim dietetykiem. – Pozwoli to dostosować żywienie do danej rasy, fazy wzrostu i etapu życia psa. Pamiętajmy, że pies potrzebuje np. więcej wapnia, fosforu, białka i tłuszczu niż człowiek. Jeśli nie ma ich w diecie, musimy je suplementować – podkreślał ekspert.
Jego zdaniem odpowiednio zbilansowane diety pudełkowe dla psów będą cieszyć się coraz większym zainteresowaniem. – I dobrze. To znaczy, że ludzie są coraz bardziej świadomi.
Wszystkie komentarze