Specjalny dodatek poświęcony dobrej diecie dla wątroby ukaże się w czwartek 23 sierpnia z "Gazetą Wyborczą"

Najlepsi specjaliści i autorzy polecają dietę dobrą dla wątroby. Mówią co jeść, a czego unikać, jakich substancji nie łączyć.

Jedzenie ma kluczowe znaczenie dla stanu wątroby. A powinna być w idealnym stanie, bo nie ma w naszym organizmie ani jednej komórki, która by od niej nie zależała. Sprawdź, co jeść, by utrzymać ten ważny narząd w zdrowiu.

Wątroba i budujących ją 300 mld hepatocytów ma naprawdę niesamowitą wydolność i fantastyczne zdolności do regeneracji. Do przeżycia i funkcjonowania wystarcza zaledwie jedna czwarta z nich. Problem w tym, że nawet u najtwardszego „zawodnika” wcześniej czy później kończy się możliwość ochrony przed szkodliwymi czynnikami i samonaprawy zaczynają się wyczerpywać. Wątroba po prostu nie nadąża już z naprawianiem wyrządzonych szkód. Zaczynają ją atakować procesy zapalne. Cierpi długo i po cichu Nic nie boli, a jednak wątroba choruje. Tak może być latami. Wiele osób o marskości wątroby dowiaduje się dopiero wtedy, gdy dochodzi już do poważnych powikłań, jak problemy z nerkami czy rak.

Specjalny dodatek Dieta dobra dla wątrobyw czwartek 23 sierpnia z "Gazetą Wyborczą"

Komentarze