W piątek 23 marca w tygodniku "Tylko zdrowie", dodatku "Gazety Wyborczej" piszemy o raku jelita grubego, chorobie, na którą zapada coraz większa liczba osób.
Rak jelita grubego w ostatnich dekadach stał się jednym z głównych problemów współczesnej onkologii. W Polsce to druga po raku płuca przyczyna zgonów z powodów onkologicznych. Dynamika zapadalności jest jedną z najwyższych w Europie – w 2015 r. zachorowało prawie 18,5 tys. osób, a zmarło z tego powodu 11,2 tys.
W artykule poruszamy kilka ważnych kwestii. Piszemy o wpływie trybu życia na ryzyko zachorowania, o nawykach, badaniu kolonoskopii, o tym co warto jeść a czego unikać, o wskazaniach do przeprowadzenia badania i o tym, kto jest najbardziej narażony na zachorowanie.
Pamiętaj! Ryzyko zachorowania na raka jelita grubego spadnie, jeśli w naszej codziennej diecie będą odpowiednie ilości błonnika pokarmowego.
Rak jelita grubego rozwija się co najmniej 10 lat. W tym czasie nie daje żadnych objawów.
Eksperci z Uczelni Łazarskiego zaproponowali kilka rozwiązań na to, jak zmniejszyć epidemię raka jelita grubego. Wśród nich pojawiła się propozycja opodatkowania
produktów szkodzących zdrowiu i wspieraniu producentów zdrowego jedzenia.
Rak jelita grubego - jak nie zachorować - w piątek 23 marca w "Gazecie Wyborczej"
Wszystkie komentarze