W czwartek 22 marca do całego nakładu "Wyborczej" zostanie dołączony specjalny dodatek "Wielkanocna Kuchnia Kresowa" z przepisami autorstwa Andrzeja Fiedoruka - znawcy tematyki kulinarnej, w tym kuchni regionalnej.

"Nic nie stoi na przeszkodzie, aby i dzisiaj spróbować smaku kresowej kuchni wielkanocnej. Spróbujmy zrobić domową kiełbasę, upiec chleb i podolską babę. Przepisy są, trzeba je tylko wypróbować" - zachęca we wstępie Andrzej Fiedoruk.

W dodatku znalazły się tradycyjne i sprawdzone przepisy na świąteczne potrawy. Obok receptur na białą kiełbasę, pieczoną szynkę w ziołach czy pasztet z dziczyzny pojawią się także przepisy na tradycyjny żur kresowy czy rosół wołowy. Dowiesz się, jak zrobić chrzan po litewsku, kulebiak z mięsem oraz tradycyjny żytni chleb na zakwasie.

Święta Wielkanocne to także wszelkiego rodzaju wypieki. W "Wielkanocnej Kuchni Kresowej" znalazły się przepisy na paschę, babę podolską czy mało znane w Polsce ciasto mrowisko. Przeczytaj i wypróbuj.

 

Specjalny dodatek  "Wielkanocna Kuchnia Kresowa" w czwartek 22 marca z "Wyborczą".

Komentarze
Zaloguj się
Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem
Prenumeratorzy cyfrowi dziękują
już oceniałe(a)ś
0
0
Skoro przeszedłem na prenumeratę cyfrową w której polecacie wydanie papierowe czegoś, co mnie interesuje nie pozostaje nic innego jak z tej prenumeraty zrezygnować...
już oceniałe(a)ś
0
0