Jedziemy do warszawskich cukierni i piekarni, żeby sprawdzić, czy naprawdę tak trudno zdobyć jagodziankę. Zobacz wideo!

Szał na jagodzianki przypomina pogoń za pączkami w tłusty czwartek. Tyle że trwa cały miesiąc. Po odpowiedź na pytanie, gdzie zjeść najlepsze jagodzianki w Warszawie, odsyłam do rankingu Basi Stareckiej.

Nakarmiona Starecka, ale też wiele innych twórczyń i twórców jagodziankowych rankingów, poleca cukiernię Tadam na warszawskiej Pradze. Ale w Tadam jagodzianek się nie kupuje. Tam się na nie poluje.

Żeby dostać jagodziankę, trzeba wypełnić specjalny formularz z kilkudniowym wyprzedzeniem. - Dbając o to, żeby przy odbiorze rezerwacji nie tworzyła się kolejka, zamknęliśmy listę na 20.07 - przeczytałem na stronie z formularzem. - Wszystkich tradycyjnie zapraszamy w weekend na jagodzianki w wolnej sprzedaży. Kolejna możliwość rezerwacji będzie w przyszłym tygodniu - brzmi dalej komunikat.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Więcej
    Komentarze
    Czy po zeżarciu takiej jagodzianki wraca rozum czy też trzeba starać się o kolejną?
    @ghost
    Znakomity komentarz.
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    @ghost
    A po kupnie nowego Mercedesa? ;))
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Hipsterski przedmiot pożądania w lipcu.. ta moda na jagodzianki jest trochę śmieszna, dorabianie jakiejś ideologii do bułki z jagodami posypanej kruszonką..
    @effi23
    Ideologię i legendę dorabia się po to by ta jagodzianka kosztowała ponad 20 zł. Case closed.
    już oceniałe(a)ś
    17
    0
    @worek
    No cóż..., jak ktoś ze słodyczy tylko śledzie... ;))
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Wstałem o 5, żeby dłużej cieszyć się życiem. I tak od wielu lat.
    już oceniałe(a)ś
    24
    0
    Jagodowi idioci.
    już oceniałe(a)ś
    18
    1
    Nie rozumiem. Robię sam, jagoda, odrobina cukru ,mąki ziemniaczanej, jajka,(10/ kg)mąka z 50%dodatkiem Manitoby, mleko, masło ,cukier ,drożdże... Praca własna energia woda... Za 3 zł sztuka.
    @ bubble gum
    A ile cennych i pustych kalorii! No brawo!
    już oceniałe(a)ś
    0
    1
    @ bubble gum
    1kg jagód 35PLN..., no chyba że sam zbierasz... ;))
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    cała w mące ? poprawię , te chleby nie są rumiane , one są spalone - i król jest nagi !!
    @roonipiker
    dokladnie, skóra spalona na wiór
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    @roonipiker
    Ja lubię, a ty możesz kupować gdzie indziej... ;))
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Zaraz będzie restart Mazowszanki, przysmaku Warszawskiego itd... Niby te "Z"ombiaki gardzą starymi ale jednak tych legend z opowieści rodziców chcą spróbować.
    już oceniałe(a)ś
    7
    0
    Niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego w Bliklem od lat nie ma WuZetek, że o tacowych nie wspomnę?
    @Yonomano
    Bo to już tylko nazwa została...? ;))
    już oceniałe(a)ś
    0
    0