Oparta jest ona na dużej ilości warzyw i owoców, produktów zbożowych i strączkowych. Głównym źródłem tłuszczu jest zaś oliwa. Jeśli chodzi o produkty mleczne, ryby czy mięso, zaleca się ich umiarkowane spożywanie. Można sobie za to pozwolić na kieliszek wina do posiłku.
Dietetyczka Iwona Walczak powołuje się na badania naukowe przeprowadzone w Japonii. Dotyczyły par starających się o dziecko metodą in vitro. – Wykazały, że u tych stosujących przez sześć miesięcy dietę najbliższą śródziemnomorskiej, odsetek ciąż już w pierwszym cyklu in vitro wyniósł 50 proc. – przytacza ekspertka. Oczywiście, dietę zawsze należy dobrać indywidualnie do pacjenta, biorąc pod uwagę wyniki badań, przyjmowane leki, choroby czy po prostu preferencje kulinarne.
Materiał promocyjny
Materiał promocyjny
Wszystkie komentarze