Oparta jest ona na dużej ilości warzyw i owoców, produktów zbożowych i strączkowych. Głównym źródłem tłuszczu jest zaś oliwa. Jeśli chodzi o produkty mleczne, ryby czy mięso, zaleca się ich umiarkowane spożywanie. Można sobie za to pozwolić na kieliszek wina do posiłku.
Dietetyczka Iwona Walczak powołuje się na badania naukowe przeprowadzone w Japonii. Dotyczyły par starających się o dziecko metodą in vitro. – Wykazały, że u tych stosujących przez sześć miesięcy dietę najbliższą śródziemnomorskiej, odsetek ciąż już w pierwszym cyklu in vitro wyniósł 50 proc. – przytacza ekspertka. Oczywiście, dietę zawsze należy dobrać indywidualnie do pacjenta, biorąc pod uwagę wyniki badań, przyjmowane leki, choroby czy po prostu preferencje kulinarne.
Materiał promocyjny
Materiał promocyjny
Materiał promocyjny
Wszystkie komentarze