Coraz liczniejsza grupa naukowców uważa, że w rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak alzheimer czy parkinson, kluczową rolę odgrywają... bakterie i wirusy.

Kiedy w latach 80. naukowcy zaczęli mówić, że wrzody żołądka są de facto chorobą zakaźną wywoływaną przez bakterie Helicobacter pylori, wielu lekarzy pukało się w czoło.

Dziś wiadomo, że ta bakteria odpowiada w przybliżeniu za 80 proc. przypadków choroby wrzodowej żołądka i 90 proc. przypadków choroby wrzodowej dwunastnicy. Zakażenie leczy się antybiotykami.

Kiedy także w latach 80. Niemiec Harald zur Hausen odkrył, że niektóre typy wirusa brodawczaka ludzkiego wywołują raka szyjki macicy, także wielu mu nie dowierzało.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Małgorzata Bujara poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze
    W takim razie stan uzębienia pewnego szeregowego posła wiele wyjaśnia.
    @a.r.c.o
    I hope
    już oceniałe(a)ś
    24
    1
    @a.r.c.o
    Niestety nie wystarczy antybiotyk. Szeregowy poseł miał prze..ne dzieciństwo i totalitarną matkę, od której uwolnił się dopiero po jej śmierci.
    już oceniałe(a)ś
    5
    0
    @EutropiaWiator
    Nie uwolnił.
    już oceniałe(a)ś
    3
    0
    Bardzo ciekawy temat.
    I to jest wlasnie jedna z dziedzin wspolczesnej biologii, ktora bardzo szybko sie rozwija. Poczekajmy 5 lat: nasza wiedza na wiele tematow, w tym zrodel chorob (wlaczajac psychiczne) zmieni sie diametralnie.
    Tylko w tym tytule, to jednak troche przesada i rowniez niescislosc; nie chodzi przeciez tylko i wylacznie o bakterie jelitowe, no i nie jelita nam te nasze mozgi zjadaja.....
    :-)
    @MarcinFromJasoom
    Zgadzam się, ze odkrycia jest interesujące, ale czytamy artykuł w dzienniku a nie piśmie naukowym. Zatem, tytuł nie ma na celu oddanie treści to the point, a rączej obudzenie zainteresowania czytelnika masowego.
    już oceniałe(a)ś
    16
    0
    @mbf0750
    Tak, to absolutnie prawda, tytul powinien byc catchy.
    Ale niezaleznie od tego, ze tytul ma budzic zainteresowanie, powinien tez byc w 100% poprawny naukowo.
    Dlatego tez robota dziennikarska, ktora udostepnia odkrycia naukowe szerszej publicznosci, wcale nie jest taka latwa. Czasem trzeba sie troche napracowac, zeby to zrobic dobrze.
    już oceniałe(a)ś
    21
    0
    Fascynujące!
    już oceniałe(a)ś
    86
    1
    Wszystko się zgadza. Od dawna wiadomo, że np. zepsute zęby walą jak młotem w serce. Wiemy też, że wiele postaci raka ma podłoże wirusowe (bakteryjne). Nie będę przepisywał cennego i rzetelnego artykułu dodam tylko, że do higieny jamy ustnej, przewodu pokarmowego, jelit, należy także alkohol używany dezynfekcyjnie i antybakteryjnie w ilościach umiarkowanych (też są od dawno na to badania). Powtórzę jeszcze raz: w ilościach umiarkowanych, ze szczególnym akcentem na słowo "umiarkowanych".
    @bardzospokojny
    Dezynfekuje? To mnie uspokoiłeś...
    już oceniałe(a)ś
    6
    2
    @bardzospokojny
    Czyli alkohol pity w miarę, nie szkodzi w największej ilości?
    już oceniałe(a)ś
    7
    1
    @bardzospokojny
    Jeśli się nie mylę to alkohol musi być ok 70% żeby działał antybakteryjnie. To niezły bimberek trzeba sobie łyknąć :-)
    już oceniałe(a)ś
    6
    1
    @tylkotb
    imbir, czosnek i cebula dzialaja antybakteryjnie
    już oceniałe(a)ś
    5
    2
    @lapacz_hadronow
    podałem fakty np. spirytus salicylowy to jest co ha?
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    @kodwbutach
    zależy kto jaką ma głowę, jak w sporcie, trening się liczy.
    już oceniałe(a)ś
    0
    1
    @bardzospokojny
    Proszę daj linka do tych rewelacyjnych badań, bo z tego, co wiem alkohol niszczy błonę śluzową i tym samym ułatwia bakteriom działanie.
    już oceniałe(a)ś
    6
    0
    @bardzospokojny
    A Ty pisałeś te swoje komentarze po treningu chyba...
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Może coś w tym jest.
    Lęk przed dentystą wysokie ceny zabiegòw. Próchnica zębów mlecznych atakuje i te nasze prawdziwe.
    Wielu ludzi idzie dopiero gdy okropnie boli. Z badań wynika, że za późno.
    Chore zęby, nie gryziemy pokarmów jak naleźy no i chore jelita.
    @ZLondynudoPolski
    To raczej chodzi o dziąsła. Zęby sięchwieją i wypadają , nawet zdrowe.
    już oceniałe(a)ś
    6
    0
    @Kai
    Dziąsła się kurczą i ząb jest odsłonienty , widać część korzenia.
    Boli jak się je lody. Tu nie ma już szkliwa więc siłą rzeczy ząb też się psują .
    Pasta Lacalut ratuje sytuację pomaga zacieśnieniu dziąsła wokół zęba.
    już oceniałe(a)ś
    1
    1
    @ZLondynudoPolski

    Polska to kraj, w którym najbogatsi płacą realnie najniższe podatki, a słowa o progresji podatkowej i wydatkach państwa wywołują ryk rzeszy nędzarzy stających w obronie bogaczy.

    Nie będzie dobrej jakości usług publicznych "jak na Zachodzie", dopóki pieniądze zamiast iść na usługi publiczne, będą iść do kieszeni bogaczy.
    już oceniałe(a)ś
    3
    1
    @EutropiaWiator
    Być może ta histeria naprawdę jest stymulowana przez tych bogaczy chociaż w to wątpię. Jesteś kolejnym, który dał się nabrać na propagandę PiS i Razem, że opodatkowując w Polsce bogaczy, (którzy rzeczywiście procentowo płacą podatki niższe czasem niż najubożsi i to trzeba zmienić), uratujemy budżet państwa i zapewnimy finansowanie kolejnego rozdawnictwa. Tymczasem w Polsce tych bogaczy mamy tak niewielu, że żeby to osiągnąć musielibyśmy ich opodatkować 1000% podatkiem.

    Tego typu ustawy są wymierzone jak zwykle w średniaków, którzy zarobkami stosunkowo niewiele przekraczają średnią krajową a już dzisiaj są opodatkowani do granic możliwości. Bo tylko im można jeszcze coś skutecznie zabrać. Biedacy wykazują niskie dochody (a znaczna część z nich je ukrywa i faktycznie zarabia tyle co ci średniacy, tylko kantuje na składkach i podatkach), a bogacze mogą w każdej chwili przenieść się do rajów podatkowych. Wiadomo, że bolszewicy z ducha chcieliby, by sąsiad nie miał lepiej od nich i zarabiał nie więcej niż oni, najlepiej wszyscy tyle samo, jak za komuny.
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Artykuł jakich mało poza Światem Nauki.
    już oceniałe(a)ś
    24
    0
    Przychylam sie raczej do tezy, ze to przedluzajacy sie stan zapalny w wyniku zakazenia drobnoustrojami powoduje wzrost ryzyka chorob neurodegeneracyjnych.
    już oceniałe(a)ś
    19
    2
    Czyli jednak ten Actimel na coś pomaga ;-)
    @warszawski_sceptyk
    Nasze polskie kefiry , szczególnie po kuracji antybiotykowej. Pompowanie w źyły antybiotyków i dopiero jeden zadziałał za 7 podejściem.
    Cała masa bakterii potrzebna do uzdrowienia jelit.
    Jogurt ma mniej .
    Natrafiliśmy w Londynie na kefir Bacòwki. Flora bakteryjna wróciła do normy po kilku dniach.
    Jeżeli infekcja części intymnych ( często podrażnienia środkami do kąpieli), zrobić okłady z kefiru zamiast sięgać po chemiczne kremy.
    Actimel modna marka i dwie bakterie na krzyż.
    już oceniałe(a)ś
    19
    1
    @ZLondynudoPolski
    Ja też jestem za kefirem !!!
    już oceniałe(a)ś
    11
    0
    @warszawski_sceptyk
    produkujacej firmie pomaga ;))
    sok z naturalnie kiszonej kapusty zawiera vit.: K, E, C, B1, B2, B3, B6, B12,
    rzadko spotykana witamina U, czyli L-metylo-metionino-sulfonian - dziala antyzapalnie i jest naturalnym srodkiem normalizujacym soki zoladkowe, a zawarty sulfonian neutralizuje bakterie helicobacter pylori.
    zawartości potasu pomaga rozszerzyć naczynia krwionośne.
    vitamina c i siarka usuwaja toksyny z organizmu
    posiada bardzo duza ilosc laktobakterii.

    jedna szklanka ma więcej zdrowych kultur bakterii niz apteczny probiotyk (na zdrowie) :))
    już oceniałe(a)ś
    11
    0
    @K.Tine
    Dodam tylko, że jeśli chodzi o kiszoną kapustę, to dawki efektywne zaczynają się od jednej łyżeczki dziennie, a nawet mniej. Mnie nawet tak mało szkodziło - za dużo bakterii i tak. Aha, i trzeba jednak uważać, bo sprzedaje się pasteryzowaną też kapustę.
    już oceniałe(a)ś
    5
    0
    @K.Tine
    Ta cudowna kapusta mnie nie lubi, ja uwielbiam
    kefir na szczęście tak.
    już oceniałe(a)ś
    2
    0