Dlaczego dzikie róże pachną mocniej niż ozdobne? Naukowcy odkryli biochemiczny mechanizm, który odpowiada za ich zapach. Może dzięki temu przywrócą ozdobnym różom zapach.

Róże są zdrowe. Wiele gatunków dostarcza jadalnych owoców wyjątkowo bogatych w witaminę C. Zawierają jej od kilkuset do kilku tysięcy miligramów w 100 g świeżych owoców, przeciętnie około 400 (dziesięciokrotnie więcej niż cytryny i dwukrotnie więcej niż czarna porzeczka). Zawierają też witaminy z grupy B, witaminę E, K i P, karoteny, garbniki, pektyny oraz sole mineralne. Podczas II wojny światowej znalazły uznanie w Europie jako substytut niedostępnych wówczas cytrusów. Jadalne są także płatki róż, z których wytwarza się niezwykle aromatyczne konfitury.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Więcej
    Komentarze
    Dobry artykuł! Co prawda, żeby poczuć zapach płatków różanych, właśnie nie należy ich rozcierać, bo olejek znajduje się na powierzchni płatka, a sok roślinny wewnątrz płatka jest bezwonny. A dla miłośników róż dobra informacja: już w ten weekend pachnący Festiwal Róż w Łasku pod Łodzią :-)
    już oceniałe(a)ś
    3
    0