Jeden z najbardziej znanych francuskich szefów kuchni Marc Veyrat wytoczył proces przewodnikowi Michelina by ten wyjaśnił, dlaczego jego restaurację pozbawiono jednej z trzech gwiazdek. Sąd w Nanterre pod Paryżem uznał jednak, że nie ma podstaw do spełnienia jego żądania.

Już przyznanie jednej gwiazdki Michelina jest dla wyróżnionej restauracji powodem do wielkiej dumy. Jest też najczęściej źródłem poważnego wzrostu dochodów wynikającego z napływu nowych gości. Na trzy gwiazdki mogą liczyć tylko najlepsi, wyjątkowi, którym wysoka ocena inspektorów Michelina otwiera drogę do prawdziwej kariery w aurze wielkiego prestiżu i do polepszenia sytuacji finansowej - przychodzą tłumy klientów i nikt nie kręci nosem z powodu wysokich cen.

Restaurator drąży temat

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Anna Gamdzyk-Chełmińska poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze
    Niech się przestawi na gwiazdki z Google Maps.
    @modina
    Gwiazdki Guglę :)
    już oceniałe(a)ś
    3
    0
    Problemy pierwszego świata.
    @ku...s.brothers
    To już nawet nie problemy pierwszego świata. Pierwszy świat ma problem czy zamówić jedzenie przez telefon z dostawą Ubera, czy pójść osobiście do knajpy. Ten problem to kuźwa wyżyny świata buraczanego.
    już oceniałe(a)ś
    14
    7
    @spad_ukp
    Odnosząc się krytycznie do problemów Pierwszego Świata, warto pamiętać, czym ten podział jest. Powstał on w latach piędziesiątych i do krajów Pierwszego Świata zaliczano kraje o gospodarce wolnorynkowej z małym interwenionizmem, czyli "Zachód", Drugi Świat to kraje socjalistyczne, a do Trzeciego Świata zalicza się reszta. Przy pełnej świadomości niedoskonałości "zachodnich" rozwiązań, nie mam najmniejszych wątpliwości, że są one o niebo lepsze od pozostałych. Co więcej, można śmiało narzekać, nawet na "wydumane problemy"!
    już oceniałe(a)ś
    13
    2
    zawsze mowilam, ze kucharze na tym poziomie to sa psychole. to nie ma nic wspolnego z gotowaniem i karmieniem. im blizej do powalonych artystow, z wysokim ego. ciagle mam w pamieci kucharza z rosji, ktory odcinal nosy reniferem i podawal danie skladajace sie z malego nosa. jeden maly nosek renifera jedno danie. to nie sa normalni ludzie. i licze na to, ze kiedys to upadnie.
    już oceniałe(a)ś
    60
    8
    Wyjaśnienie tej zagadki jest proste: Pana kucharza dorwali jak na wulkanzacji robili mu przekładkę na opony Pirelli.
    już oceniałe(a)ś
    46
    2
    w sumie ma chłop rację, nie wiadomo nawet czy ci inspektorzy tam byli
    już oceniałe(a)ś
    60
    18
    Czy M-sieur Veyrat podważał nieprzejrzyste zasady i procedury Michelin oraz domagał się okazania przez recenzentów rachunków i delegacji po przyznaniu mu 3 gwiazdek?
    już oceniałe(a)ś
    39
    7
    No to Michelin stracił u mnie 2 gwiazdki. Nawet mi do głowy nie przyszło, że zasady ich przyznawania są tak nieprzejrzyste i arbitralne. Bardzo szerokie pole do nadużyć. Szczególnie, że to już dawno nie francuskie podwóreczko, a międzynarodowy koncern i musi być weryfikowalny wg. dostępnych ocenie zasad.
    @rtk7
    a niby czemu? to prywatna inicjatywa a nie igrzyska olimpijskie :D bawi mnie to nadete adorujac sie srodowisko. jedzenie jest po to, zeby nie czuc glodu, a nie zeby banda zidiocialych facetow mogla robic kariery.
    już oceniałe(a)ś
    19
    9
    @zielonaherbata1
    Szef kuchni miał rację. Skoro ilość gwiazdek i utrata choćby jednej ma wpływ na jego dochody, opinię, pozycję to ma prawo wiedzieć, dlaczego obniżono jego ocenę. A już kuriozalne jest twierdzenie, że z gwiazdek nie można rezygnować. Nie wpuszczać do lokalu i po sprawie.
    już oceniałe(a)ś
    11
    8
    @dupawołowa
    A płaci prowizję od zwiększonych obrotów za przyznanie trzech gwiazdek ??
    już oceniałe(a)ś
    9
    2
    @dupawołowa
    Inspektorzy przybywają incognito
    już oceniałe(a)ś
    4
    0
    Tak zwane kuku na muniu na pełnym odlocie
    już oceniałe(a)ś
    23
    4