W czwartek 24 października dziewczyna w ciężkim stanie trafiła na oddział ratunkowy Wielospecjalistycznego Szpitala Wojewódzkiego w Gorzowie. Towarzyszyła jej matka, która podczas rozmowy z lekarzami również poczuła się gorzej i wymagała hospitalizacji.
Stan nastolatki pogorszył się w piątek. Zmarła ok. godz. 20. Matka została w szpitalu na leczenie. Źle czuł się również ojczym zmarłej 15-latki, nie było jednak potrzeby leczenia szpitalnego.
Podejrzewano, że nastolatka, a także jej rodzice mogli się zatruć rozmrożoną potrawą.
W mediach i wśród gorzowian pojawiła się informacja, że przyczyną mógł być mrożony szpinak spożyty przez rodzinę. Przypominano wydarzenia z 2018 r., kiedy Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności potwierdziła dziewięć śmiertelnych przypadków zachorowania na listeriozę, której przyczyną były skażone bakterią mrożone warzywa, m.in. szpinak, zielona fasolka i kukurydza.
Materiał promocyjny
Materiał promocyjny
Wszystkie komentarze
Też bym obstawiala meningokoki typ W
to sie dzieje tak szybko i dramatycznie. Niestety to prawdziwy horror :(
Jak były to bakterie odporne na antybiotyki to się nie było środków do ich zwalczania.
Zabraknie wpisy też płacą¿