Lody po polsku ze środkiem na wszy? Słowacy i Czesi rozkręcają kampanię czarnego PR przeciw polskiej żywności, pomagają im tamtejsze władze. Dziś w Popradzie w tej sprawie ma interweniować premier Tusk

- Od roku mamy w Czechach i na Słowacji akcję dyskredytowania polskich produktów - oskarża Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności. Właśnie wrócił z Czech po serii spotkań w tej sprawie. Witold Choiński, prezes Związku "Polskie Mięso": - Chcą nas wyeliminować z tamtych rynków.

Ich oceny potwierdzają źródła zbliżone do naszego rządu. - Słowacy i Czesi rozkręcają kampanię czarnego PR na temat polskiej żywności - twierdzi nasz informator.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Monika Tutak-Goll poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze
    Teraz już wiadomo kto stoi za solą drogową, suszem jajecznym i padliną w zakładach mięsnych. Do tej pory podejrzewano Gazprom, teraz wiadomo, ze Słowacy i Czesi. Znaczy, cały świat uwziął się na naród wybrany do cierpienia.
    Jestes mentalną ofiarą Czesko-Słowackiej nagonki na polską żywność. Nasze jedzenie jest tańsze i napewno niegorsze jesli nie lepsze. Robiłem u Czechów zakupy to wiem. Są w stanie z nami konkurować tylko ceną, a tu widoki na zmiany żadne :-) Póki jesteśmy w EU, to "Bracia" z Południa nie mogą zabronić importu z Polski(choc bardzo pragną) :-) O cierpiętnictwie Polaków zmilczałbyś durniu, bo ja też mógłbym Ci obrazić Czechów lub Słowaków.
    już oceniałe(a)ś
    12
    11
    Tu nalezy sie specjalne podziekowanie panu Sawickiemu, bylemu ministrowi rolnictwa, bo to dzieki niemu nie upubliczniono, ktore to zaklady dodawaly soli przemyslowej do produktow spozywczych i ktorych. Nie bylo listy takich przedsiebiorcow, w zamian dowiedzielismy sie, ze ta sol jeszcze nikomu nie zaszkodzila....O szkodzie przekonamy sie po latach spozywania, ale skutki widac juz teraz u naszych sasiadow, trudno im sie dziwic, maja racje, sama jak ognia z tych powodow unikam kupowania polskich produktow.
    ahaaa, to nie wina tych oszustów którzy sypali sól, tylko ministra?
    już oceniałe(a)ś
    7
    4
    całkowita zgoda, jedziemy bez "trzymanki" zalewamy ich rynek.. Sami mówiąc o patriotyzmie konsumenckim zabraniamy mówić w imię ich patriotyzmu. i ochrony ich rynku przed polskim zalewem.. Co zrobić? Zatrudnić agencję czeską i słowacką, która będzie reagować na forach i środowiskach broniąc polskiej żywności i towarów. Można też czekać aż konsumencka antypolskość rozleje się na inne kraje.
    już oceniałe(a)ś
    5
    1
    @gburiaifuria Lista jest dostępna w internecie, na stronach Polska The Times. Dopiero od wyroku sądu, który zezwolił na pojawienie się takiej publikacji. Szczęśliwie od czasu do czasu sądy wydają jeszcze jakieś sensowne wyroki, kierując się dobrem publicznym, a nie widzimisię kolegów z PSL...
    już oceniałe(a)ś
    10
    0
    Przecież dla wszystkich czytelników tego artykułu jasne jest, ze prawdziwy problem nie leży w Czechach, ani na Słowacji. Prawdziwy problem to polscy cwaniacy, producenci żywności. Może niech premier Tusk zaostrzy przepisy. Niech służby sanitarne dłużej nie kryją kolegów z PSL, którzy trują konsumentów.
    już oceniałe(a)ś
    43
    10
    Wkurza mnie że w polskich supermarketach łatwiej można kupić piwa importowane z Czech i Słowacji niż z polskich, regionalnych browarów. Rodacy - ogarnijcie się! :)
    @papanpan Takie sikacze możesz kupić w osiedlowych sklepikach. Ja wolę kupić lepsze w supermarkecie.
    już oceniałe(a)ś
    1
    9
    Skoro zawierały środek na wszy i trafiły na tamten rynek, to najwyraźniej był po temu powód.
    już oceniałe(a)ś
    37
    6
    "L'ubomir Jahnátek, słowacki minister rolnictwa, regularnie publicznie krytykuje polską żywność, informując szczegółowo o uchybieniach wykrytych przez swoje służby." Chętnie zapisałbym się na newsletter od tego Pana, inaczej będę pochłaniał sól drogową z przekonaniem, że jest smaczna i zdrowa, jak zapewniały nasze służby.
    Głupolu! Sól drogowa to zwykła sół kamienna używana przez naszych przodków do gotowania. W naszych czasach ta sól jest uszlachetniana w zakładach przeróbki. Naganna(wg. współczesnych standartów) praktyka używania NIETOKSYCZNEJ soli kamiennej przez NIEKTÓRYCH producentów żywności została wykryta i zatrzymana. Twój pradziadek pochłaniał tzw. sól drogową, a Ty mimo tego masz dwie ręce i nogi i możesz pluć na polską żywność. Jezeli mieszkasz w Polsce to bądź konsekwentny i nie kupuj polskiego. Smacznego!
    już oceniałe(a)ś
    2
    6
    @vibhisana Taaa... I zapewne ci producenci wybierali kamienną sól drogową tylko i wyłącznie ze względu na jej dobroczynny wpływ na nasz organizm, a kwestia ograniczania kosztów produkcji nie miała tu nic do rzeczy. Ze strony producenta (dystrybutora jedynie?) soli drogowej, firmy Astex: "Właściwości fizyko – chemiczne soli drogowej: Zawartość % Chlorek sodu NaCl - 98 (min. 97) Siarczan sodu Na2SO4 - 0.118 Siarczan wapnia CaSO4 - 1.04 Siarczan magnezu MgSO4 - 0.08 Trójwartościowe tlenki żelaza Fe2O3 - 0.0027 Elementy nierozpuszczalne - 0.256 Wilgotność - 0.1" Siarczan sodu: produkt uboczny otrzymywania fenolu; wykorzystywany do otrzymywania ścieru drzewnego, stosowany również przy produkcji szkła, barwników (m.in. ultramaryny) i detergentów. Trójwartościowe tlenki żelaza: stosowane jako główna ruda żelaza, jako naturalny magnes oraz barwnik. Siarczan magnezu: stosowany w lecznictwie między innymi jako środek przeczyszczający. Elementy nierozpuszczalne: jak bombonierka Forresta Gumpa, albo jak najtańszy pellet zakupiony w przetargu - nigdy nie wiesz, co ci się trafi. Nie potrzebuję ani rąk ani nóg, by "pluć na polską żywność". Wg. współczesnych standardów ortografii polskiej, "standarty" piszemy tak: standardy. Jetem konsekwentny, i nie kupuję polskiego. Ani Wedel, ani Kamis, ani Animex, ani Żywiec, ani Nałęczowianka nie są polskie...
    już oceniałe(a)ś
    2
    0
    Polska zdrowa sol drogowa ! Czesi, Niemcy i Slowacy znaja to powiedzonko. Dam konia w w wołowinie temu kto tego nie jadł już :-)
    ptasi móżdżku - wzór soli drogowej NaCl , wzór soli jadalnej NaCl. konina jest zdrowsza do wieprzowiny- chętnie kupie mięso mielone wieprzowe z domieszką koniny tylko napisz mi gdzie można dostać.
    już oceniałe(a)ś
    9
    6
    dodam , zżarcie przez ciebie tony soli drogowej nie spowoduje takich szkód jak wołowina z Bovine Spongiform Encephalopathy
    już oceniałe(a)ś
    4
    2
    @ko-gut Ktoś ci pluje w twarz, a ty się cieszysz, że deszcz pada.
    już oceniałe(a)ś
    4
    2
    ciesze sie z takich kampanii,bo moze dzieki nim i my sie dowiemy czym ten cwaniacki polski "biznes" spozywczy nas wykancza.W sredniowieczu,gdzie sie zarlo zepsute,ludzie byli zdrowsi,a potem przyszli chemicy i wszystko rozpie...li,lacznie z naszym zdrowiem.
    Skąd twoja wiedza, że ludzie w średniowieczu byli zdrowsi ?
    już oceniałe(a)ś
    8
    0
    Mięso jedli rzadko, z tym, że często już zepsute. Właśnie dlatego, że było zepsute, rozwinęła się sztuka przyprawiania czyli oszukiwania smaku, czyli taka wczesna odmiana chemii. Dzisiejsza chemia, sama w sobie nie stanowi żadnego zagrożenia. Pod warunkiem, że jest stosowana przez ludzi znających się na tym i uczciwych. Wystarczy porównać statystyki zdrowia w zchemizowanej Holandii i naturalnej Polsce.
    już oceniałe(a)ś
    5
    0
    @mariushh W średniowieczu średnia długość życia wynosiła 45. Dzisiaj około 75. Wynikało to ze stanu warunków sanitarnych, słabego rozwoju medycyny i permanentnego niedożywienia. Przeciętny chłop jadał mięso 2 razy w roku, na Wielkanoc i Boże Narodzenie.
    już oceniałe(a)ś
    6
    2
    @lodzermensz1 A na co dzień kasza, pieczywo od czasu do czasu.
    już oceniałe(a)ś
    2
    0