Polub nas na Facebooku
Wspólne gotowanie z dziećmi:
* Składników potraw można dotknąć, a także powąchać je i posmakować. Prawdziwa uczta dla zmysłów.
* Toczenie, ugniatanie, lepienie, wałkowanie... Idealna gimnastyka dla małych rączek. Takie ćwiczenia małej motoryki przyniosą efekty w czasie nauki pisania.
* Prace kuchenne często bywają żmudne - są dla dziecka doskonałą szkołą cierpliwości.
* Zadania dla kuchcika trzeba dostosować do jego wieku. Młodszy może na przykład myć i rwać listki pietruszki, a starszy nawet ją drobno posiekać.
* puszka ciecierzycy
* cebula pokrojona w drobną kostkę
* roztarty ząbek czosnku
* łyżka posiekanej natki pietruszki
* jajko
* bułka tarta do zagęszczenia
* olej do smażenia
Ciecierzycę odsączamy z zalewy, opłukujemy i osuszamy. Rozdrabniamy ją tłuczkiem do ziemniaków i mieszamy z pozostałymi składnikami (bez oleju). Masa powinna się dawać formować. Jeśli się rozpada, dodajemy bułki tartej. Następnie smażymy próbny kotlecik na gorącym oleju, kosztujemy i ewentualnie doprawiamy. Przygotowujemy w dłoniach hamburgery z całej masy, smażymy partiami na złoto, z obu stron, podajemy z sałatą.
Więcej przepisów do wspólnego przygotowania z dziećmi znajdziecie we wtorek w magazynie "Palce Lizać".
Znajdziesz nas na Twitterze , Google+ i Instagramie
Jesteśmy też na Facebooku. Dołącz do nas i dziel się opiniami.
Czekamy na Wasze listy: listy@wyborcza.pl