Dieu Nalio Chery (AP Photo/Dieu Nalio Chery)
1 z 17
Clairin, ulubiony alkohol mieszkańców Haiti
Clairin lub kleren, jak nazywają go rdzenni mieszkańcy Haiti, jest mniej wykwintny niż rum i zwykle nie poddaje się go procesowi starzenia, za wyjątkiem niektórych odmian, które leżakują dla nabrania bardziej łagodnego i charakterystycznego smaku.
Dieu Nalio Chery (AP Photo/Dieu Nalio Chery)
2 z 17
Clairin, ulubiony alkohol mieszkańców Haiti
Clairin jest produkowany w setkach małych gorzelni rozproszonych po Haiti.
Dieu Nalio Chery (AP Photo/Dieu Nalio Chery)
3 z 17
Clairin, ulubiony alkohol mieszkańców Haiti
Ti Jean to jedna z małych gorzelni produkujących clairin, położona w nadmorskim miasteczku Leogane na zachód od stolicy.
Dieu Nalio Chery (AP Photo/Dieu Nalio Chery)
4 z 17
Clairin, ulubiony alkohol mieszkańców Haiti
Mężczyźni z głowami zakrytymi przed tropikalnym słońcem maczetami wycinają trzcinę cukrową na plantacji otaczającej destylarnię.
Dieu Nalio Chery (AP Photo/Dieu Nalio Chery)
5 z 17
Clairin, ulubiony alkohol mieszkańców Haiti
Trzcina cukrowa jest zbierana w celu wytworzenia soku i melasy. Większość rumu na świecie produkowana jest z melasy, która pochodzi głównie z Brazylii.
Dieu Nalio Chery (AP Photo/Dieu Nalio Chery)
6 z 17
Clairin, ulubiony alkohol mieszkańców Haiti
Na francuskich Karaibach zarówno rum, jak i clairin produkuje się z soku z trzciny cukrowej.
Dieu Nalio Chery (AP Photo/Dieu Nalio Chery)
7 z 17
Clairin, ulubiony alkohol mieszkańców Haiti
Metson Pierre, pracownik gorzelni Ti Jean, usuwa suche włókna trzciny cukrowej pozostałe po wyciśnięciu soku.
Dieu Nalio Chery (AP Photo/Dieu Nalio Chery)
8 z 17
Clairin, ulubiony alkohol mieszkańców Haiti
Suche włókna trzciny cukrowej pozostałe po wyciśnięciu soku inny pracownik, Gabriel Shnaider, wyrzuca na zewnątrz budynku destylarni.
Dieu Nalio Chery (AP Photo/Dieu Nalio Chery)
9 z 17
Clairin, ulubiony alkohol mieszkańców Haiti
Gabriel wlewa sok z trzciny cukrowej do kotła.
Dieu Nalio Chery (AP Photo/Dieu Nalio Chery)
10 z 17
Clairin, ulubiony alkohol mieszkańców Haiti
Sok wypływający z łodyg trzciny cukrowej ma kolor karmelu, gotowy produkt będzie przejrzysty jak wódka.
Dieu Nalio Chery (AP Photo/Dieu Nalio Chery)
11 z 17
Clairin, ulubiony alkohol mieszkańców Haiti
Sok z trzciny cukrowej poddawany jest procesowi fermentacji i filtracji, aby już jako clairin trafić w plastikowych pojemnikach do sprzedaży na targowiskach i w kramach ulicznych.
Dieu Nalio Chery (AP Photo/Dieu Nalio Chery)
12 z 17
Clairin, ulubiony alkohol mieszkańców Haiti
Kupcy sami dodają do napoju smaki ziołowe lub owocowe. W Port-au-Prince handlarz Eddy Lecty doprawia swój clairin goździkami. On i jego ojciec sprzedają napój na tym samym chodniku od prawie 20 lat. Chwalą się, że nawet prezydent Haitańczyków zatrzymał się, aby skosztować ich trunku.
Dieu Nalio Chery (AP Photo/Dieu Nalio Chery)
13 z 17
Clairin, ulubiony alkohol mieszkańców Haiti
Zarówno Lecty, jak i inni handlarze nalewają clairin do butelek po whisky, wódce i napojach.
Dieu Nalio Chery (AP Photo/Dieu Nalio Chery)
14 z 17
Clairin, ulubiony alkohol mieszkańców Haiti
Na Haiti, podobnie jak w innych krajach, w których produkcja alkoholu jest nieuregulowana, zdarzają się przypadki dolewania do trunków niebezpiecznego dla życia metanolu.
Dieu Nalio Chery (AP Photo/Dieu Nalio Chery)
15 z 17
Clairin, ulubiony alkohol mieszkańców Haiti
Jeanty Bonnefois, właściciel gorzelni Ti Jean, mówi, że jego pracownicy kontrolują proces i usuwają cały toksyczny metanol, który powstaje podczas destylacji, a produkowany przez niego clairin ma dobrą reputację wśród lokalnej klienteli.
Dieu Nalio Chery (AP Photo/Dieu Nalio Chery)
16 z 17
Clairin, ulubiony alkohol mieszkańców Haiti
Litr clairinu kosztuje około 1,36 dol., co stanowi jedną ósmą ceny najtańszej butelki Barbancourtu. 60 procent mieszkańców Haiti zarabia mniej niż 2 dol. dziennie.
Dieu Nalio Chery (AP Photo/Dieu Nalio Chery)
17 z 17
Clairin, ulubiony alkohol mieszkańców Haiti
Po 8-godzinnej zmianie pracownicy gorzelni Ti Jean mogą spróbować wyprodukowanej przez siebie partii clairinu.
Wszystkie komentarze