Jeśli podczas wizyty w Krakowie najdzie Was ochota na francuskie smaki, skierujcie się na Kazimierz, do Zazie Bistro. To miejsce ma grono wiernych wielbicieli, a w tym roku wyróżnili je inspektorzy legendarnego przewodnika Michelin, przyznając mu symbol Bib Gourmand (dobry stosunek cen do jakości dań). W tutejszym menu znajdziecie sporo dań inspirowanych francuskimi klasykami, ale też potrawy wykorzystujące polskie, regionalne składniki. Za kuchnię Zazie Bistro odpowiada Daniel Myśliwiec, który zdradził Małgosi Mincie, jak przygotować jedno z flagowych dań restauracji - serowo-porowe suflety, które - wbrew temu, z czym kojarzy się słowo ?suflet?, na pewno nigdy Wam nie opadną.
Suflety serowo porowe
Przepis Daniel Myśliwiec, Zazie Bistro, Kraków
Przepis na 6 porcji
Składniki
125 g masła
125 g drobno skrojonego pora (biała i jasnozielona część)
125 g mąki pszennej
400 ml pełnotłustego mleka
100 g sera gruyère
masło do wysmarowania kokilek
bułka tarta lub zmielone na okruszki płatki kukurydziane do wysypania kokilek
sól , pieprz
10 białek jajek
sok z cytryny
W szerokim rondelku roztop masło, dodaj pora, posól i przez dwie minuty smaż, od czasu do czasu mieszając.
Przesmażone pory zasyp mąką, przesmaż przez 2 min. Zdejmij rondel z ognia, dodaj mleko i rózgą rozprowadź zasmażkę tak, by nie pozostały żadne grudki.
Ustaw rondel z powrotem na kuchence, podgrzewaj, cały czas mieszając, do momentu, aż masa będzie odchodzić od rondla. Dodaj ser, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Zdejmij z palnika do ostudzenia.
Posmaruj kokilki zimnym masłem, obsyp bułka tartą lub pokruszonymi płatkami.
Białka ubij na sztywną pianę, dodając podczas ubijania nieco soku z cytryny. 3 łyżki piany połącz z bazą porowo-serową i dokładnie wymieszaj, by uzyskać nieco luźniejsza konsystencję. Delikatnie dodaj pozostałą pianę, wprowadzając ją szpatułką do masy.
Kokilki wypełnij masą do 3/4 wysokości. Ustaw w naczyniu (głęboka forma, brytfanka), w której będą się piekły suflety.
Piekarnik nagrzej do 150 stopni Celsjusza. Do nagrzanego pieca wstaw formę z kokilkami, napełnij brytfankę wodą tak, by kokilki były zanurzone co najmniej do połowy. Piecz w kąpieli wodnej do pierwszego wzrastania (ok. 20 minut), a gdy suflety lekko wyrosną, wyłącz piekarnik na 10 minut, by odpoczęły. Powtórz tę czynność dwa razy, piekąc tym razem suflety po 15 minut. Pamiętaj, by kontrolować, aby suflety nie przerosły. Upieczone suflety ostrożnie wyjmij na deskę, odstaw do przestudzenia, przełóż na talerz.
Takie suflety można przechowywać w lodówce i odgrzać w piekarniku dnia następnego.
Wszystkie komentarze