Chociaż ślimaki ciągle wydają się dla nas egzotycznym tematem, to właśnie Polska jest jednym z ich czołowych producentów w Europie. Tak zwane 'małe szare' produkowane są w naszym kraju na bardzo wysokim poziomie i sprzedawane są nawet we Francji. Alain Budzyk, restaurator Le Bistro Rozbrat, poleca spróbować i przekonać się do tej niecodziennej potrawy.

Kiedyś ślimaki były daniem drogim, ale dziś możemy je zamówić w restauracjach w rozsądnej cenie, a ta jest adekwatna do długiego procesu przygotowania. Zanim ślimak trafi na nasz talerz, musi minąć kilka dni. Jaki jest ich koszt? Za danie ze ślimaka zapłacimy około 35 złotych.

Polskie ślimaki królują w Europie. Najwięksi importerzy polskich ślimaków w 2014 roku według danych GUS-u:

- Francja 171,3 tony, co daje 4,89 mln złotych
- Czechy 47,6 tony, co daje 1,4 mln złotych
- Rumunia 13,3 tony, co daje 0,42 mln złotych


O sukcesie polskich ślimaków przeczytaj więcej w artykule Jakuba Wątora
Więcej
    Komentarze