Lato wszêdzie, podobnie jak maliny, porzeczki jagody. W poszukiwaniu
przepisu na pe³ne letnich owoców ciasto, w kolejnym odcinku 'Minty od
Kuchni' zagl±dam do S³odkiego S³onego, cukierni s³yn±cej z barokowych w
formie s³odko¶ci. Poniewa¿ w wakacje szkoda czasu na spêdzanie go w
kuchni, wraz z Lar± Gessler, cukierniczk± i wspó³w³a¶cicielk± lokalu,
przygotowa³y¶my prosty, wilgotny biszkopt . Jak mówi Lara to idealna
propozycja dla tych, którzy w ¶wiecie wypieków stawiaj± pierwsze kroki lub...
gdy mamy ochotê na ³atwy w przygotowaniu deser.
Biszkopt z owocami
Sk³adniki
300 g mas³a w temperaturze pokojowej
150 g cukru pudru
6 jajek
250 g m±ki pszennej, tortowej
50 g m±ki ziemniaczanej
1 ³y¿ka cukru waniliowego
1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
200 g owoców (maliny, jagody, pokrojone w ósemki morele)
M±kê pszenna przesiej z m±k± ziemniaczana i proszkiem do pieczenia.
Zabezpiecz dno blachy do pieczenia (tortownica) lub ringu cukierniczego
pergaminem.
Mas³o utrzyj cukrem i cukrem waniliowym na g³adk±, jasna i puszysta masê.
Dodaj jajka, po jednym na raz, ca³y czas ucieraj±c ciasto (kolejne jajko wbij
dopiero wtedy, gdy poprzednie po³±czy siê z ciastem). Ucieraj masê, a¿ stanie
siê bardzo jasna i lekka (bêdzie przypominaæ ubit± ¶mietankê kremówkê).
Stopniowo dodaj oba rodzaje m±ki i wprowad¼ je do ciasta za pomoc± d³oni
(by nie zniszczyæ lekkiej struktury masy, m±ke wprowadzaj 'wk³adaj±c±' j±
d³oni± niczym szpatu³k± do masy ma¶lanej. Wymieszaj rêk±.
Ciastem wype³nij przygotowan± formê. Na wierzchu u³ó¿ owoce. Wstaw do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez ok. 40 minut.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw do zupe³nego wystudzenia. Je¶li
chcesz, rozsmaruj na wierzchu ciasta nieco przezroczystej i ³agodnej w smaku
galaretki owocowej lub oprósz cukrem pudrem.
Wszystkie komentarze