Lato wszędzie, podobnie jak maliny, porzeczki jagody. W poszukiwaniu
przepisu na pełne letnich owoców ciasto, w kolejnym odcinku 'Minty od
Kuchni' zaglądam do Słodkiego Słonego, cukierni słynącej z barokowych w
formie słodkości. Ponieważ w wakacje szkoda czasu na spędzanie go w
kuchni, wraz z Larą Gessler, cukierniczką i współwłaścicielką lokalu,
przygotowałyśmy prosty, wilgotny biszkopt . Jak mówi Lara to idealna
propozycja dla tych, którzy w świecie wypieków stawiają pierwsze kroki lub...
gdy mamy ochotę na łatwy w przygotowaniu deser.
Biszkopt z owocami
Składniki
300 g masła w temperaturze pokojowej
150 g cukru pudru
6 jajek
250 g mąki pszennej, tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g owoców (maliny, jagody, pokrojone w ósemki morele)
Mąkę pszenna przesiej z mąką ziemniaczana i proszkiem do pieczenia.
Zabezpiecz dno blachy do pieczenia (tortownica) lub ringu cukierniczego
pergaminem.
Masło utrzyj cukrem i cukrem waniliowym na gładką, jasna i puszysta masę.
Dodaj jajka, po jednym na raz, cały czas ucierając ciasto (kolejne jajko wbij
dopiero wtedy, gdy poprzednie połączy się z ciastem). Ucieraj masę, aż stanie
się bardzo jasna i lekka (będzie przypominać ubitą śmietankę kremówkę).
Stopniowo dodaj oba rodzaje mąki i wprowadź je do ciasta za pomocą dłoni
(by nie zniszczyć lekkiej struktury masy, mąke wprowadzaj 'wkładającą' ją
dłonią niczym szpatułką do masy maślanej. Wymieszaj ręką.
Ciastem wypełnij przygotowaną formę. Na wierzchu ułóż owoce. Wstaw do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez ok. 40 minut.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw do zupełnego wystudzenia. Jeśli
chcesz, rozsmaruj na wierzchu ciasta nieco przezroczystej i łagodnej w smaku
galaretki owocowej lub oprósz cukrem pudrem.
Wszystkie komentarze