Pięć pszczelich rodzin zamieszkało na dachu Wroclavii, jest to wspólne przedsięwzięcie firmy Unibail-Rodamco-Westfield, która prowadzi pasieki także w innych swoich centrach w Europie oraz Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. W każdym z pięciu założonych we Wroclavii uli mieszka jedna pszczela rodzina, która liczy przeciętnie od 50 do 60 tysięcy członków. 'Ule na dachu centrum handlowego to nasza stała praktyka, która odzwierciedla stosowaną przez Unibail-Rodamco-Westfield zasadę poszanowania środowiska naturalnego. W wielu naszych centrach prowadzimy pasieki i aktywnie ratujemy pszczoły, np. Warszawie, ale też w Paryżu i Sztokholmie' - mówi Małgorzata Woźniak, dyrektorka Wroclavii. Szacuje się, że pszczoły z Wroclavii będą wytwarzać min. 100 kg miodu rocznie.
W Polsce ule prowadzone są we wszystkich centrach Unibail-Rodamco-Westfield. W Warszawie funkcjonują w Arkadii, gdzie powstaje miód wielokwiatowy oraz lipowo-łąkowy, w Galerii Mokotów, gdzie pszczoły wytwarzają miód wielokwiatowy z dominacją lipy, a także w Galerii Wileńskiej.
Już jesienią we Wroclavii planowane są pierwsze warsztaty poświęcone tematyce miodu. Beata Śniechowska, ambasadorka strefy kulinarnej Grand Kitchen i wrocławska mistrzyni kuchni opowie szerzej o miodzie i przedstawi prawdziwe przysmaki z miodem w roli głównej, na słodko i wytrawnie.
Szczegółowe informacje
TUTAJ
Wszystkie komentarze