Banh mi ze smażoną wieprzowiną według Viet Street Food
Składniki:
2 małe bagietki
Na mięso:
250 g mielonej wieprzowiny
łyżeczka trawy cytrynowej
łyżka sosu rybnego
łyżeczka sosu sojowego
szczypta soli i pieprzu
Na tofu:
200 g dobrego tofu
olej do smażenia
1 łyżka oleju sezamowego
łyżeczka trawy cytrynowej
łyżka sosu rybnego
łyżeczka sosu sojowego
szczypta soli i pieprzu
Na sos:
200ml majonezu
łyżeczka maggi
szklanka kolendry, drobno posiekanej)
20 g cebuli, drobno posiekanej)
Na marynowane warzywa:
100 g marchewki, pokrojonej w zapałki
30 g białej rzodkwi, pokrojonej w zapałki
szczypta soli
szczypta cukru
łyżeczka octu spirytusowego
Dodatkowo: plasterki świeżego ogórka, natka kolendry
Przygotuj sos: wszystkie składniki zmiksuj w blenderze, aż do uzyskania jednolitego, kremowego sosu. Odstaw do lodówki.
Pokrojone marchewkę i rzodkiew połacz ze składnikami marynaty, odstaw na 30-60 minut do lodówki, do zamarynowania.
Mięso wymieszaj z przyprawami, przełóż do szczelnego pojemnika, odstaw na 30 minut do lodówki do zamarynowania. Z zamarynowanego mies uformuj zgrabne, podłużne kotleciki.
Smaż kotlety z obu stron, na rumiano.
Bagietki przekrój wzdłuż na połówki, podpiecz w piekarniku. Wnętrze bułek posmaruj sosem, ułóż na spodnich połówkach kotleciki , a na nich plasterki ogórka, marynowane warzywa i kolendrę. Złóż bagietki.
Wszystkie komentarze