Szefowa kuchni restauracji Malika zdradza, na czym jest tażin oraz jak przygotować wegańską wersje tej popularnej marokańskiej potrawy.

Tażin to jeden z symboli marokańskiej kuchni. Mianem tym określa zarówno dwuczęściowe, ceramiczne naczynie, składające się z niezbyt głębokiego półmiska oraz pokrywki w kształcie stożka, jak i grupę dań, którą się w nim przyrządza. Do ich przygotowania można użyć mięs, ryb lub warzyw lub ich mieszanek i podaje z kuskusem, w naczyniu w którym tażin został przygotowany. Podczas odwiedzin w restauracji Malika, wraz z szefową kuchni, Ewą Maliką Szyc Juchnowicz przygotowaliśmy wegańską wersję tej popularnej, marokańskiej potrawy. Do jej dosmaczenia użyliśmy dwóch popularnych w kuchni arabskiej przypraw - pikantnej harrisy oraz mieszanki ras-el-hanout.

Wegański tażin z warzyw i soczewicy
Składniki:
2 cebule
3 ząbki czosnku
garść zielonej soczewicy
marchewka
1 ziemniak
1 średnia cukinia
1 duży pomidor
1 czerwona papryka
natka kolendry
1 puszka ciecierzycy, odsączonej
mieszanka ras el hanout
harissa
sól

Ziemniaka i marchew obierz i pokrój w podłużne słupki, cukinię i pomidora pokrój w grube talarki. Dno naczynia tażin posmaruj cienką warstwą oliwy i przykryj warstwą pokrojonych w grubą kostkę cebuli i czosnku. Przysyp garścią suchej soczewicy. Następnie, na to układaj promieniście pozostałe warzywa. Niezależnie od użytych warzyw zachowaj zasadę: najdłużej się gotujące bliżej dna. Czyli zacznij od ziemniaka i marchwi, zakończ cukinią i pomidorem. Na koniec dołóż ugotowaną ciecierzycę. Pół szklanki wody zmieszaj z łyżką ras-el-hanout i odrobiną harissy - mieszanka powinna być wyraźnie słona. Podlej całość, przykryj ?czapeczką? i wstaw na ogień. Kiedy zacznie bulgotać możesz opcjonalnie dodać kiszoną cytrynę i oliwki. Gotować do miękkości. Gotowy tażin posypać świeżą kolendrą.
Więcej
    Komentarze