Zastanawialiście się kiedyś, co oznaczają kody wybite na jajkach? W przypadku zapisu: 1 - PL - 30 25 13 17, cyfra 1 oznacza rodzaj hodowli kury. Produkcja ekologiczna oznaczana jest symbolem '0'. Takie jajka są zwykle najdroższe, a produkowane są w kontrolowanych warunkach, w czystym środowisku, bez użycia leków, a kury karmione są ekologicznymi paszami. Co kryje się za resztą oznaczeń? Sprawdź w naszym materiale!
Statystyczny Polak je co roku ok. 160 jajek, licząc też te, które zjadamy np. w restauracjach i używamy do wypieku ciast. Kura z klatki znosi ok. 320 jajek rocznie.
Według specjalistów najbezpieczniejsze są jaja 'trójki', ponieważ proces produkcji jest zautomatyzowany i czasem - jeżeli ferma jest nowoczesna - w rękę bierze je dopiero konsument w sklepie.
Jak pisze Irena Cieślińska, dzisiejsze jajka mają o 70 proc. wyższą zawartość witaminy D niż te, które kury znosiły ćwierć wieku temu. Zawierają także o jedną piątą mniej tłuszczów nasyconych, 13 proc. mniej kalorii i o jedną dziesiątą mniej cholesterolu.
Poznaj 11 powodów, dla których warto jeść jajka!.
Wszystkie komentarze