Wraz z każdym Tłustym Czwartkiem wraca pytanie - gdzie kupić najlepsze pączki? Ja jednak, zamiast szukać na nie odpowiedzi, postanowiłam sprawdzić , jak pączki można samodzielnie zrobić . Z paczkową misją odwiedzamy warszawską restaurację 'Przegryź' i jego szefową kuchni, Dominikę Krzemińską. Prócz kierowania tutejszą kuchnią , Dominika prowadzi również warsztaty z zakresu cukiernictwa, a nam obiecała zdradzić kilka sekretów dotyczących idealnych, domowych pączków. Zobaczcie, na co lepiej zwrócić uwagę podczas ich smażenia.
Pączki z konfiturą różaną
Przepis: Dominika Krzemińska, 'Przegryź'
Składniki:
100 g świeżych drożdży
150 g cukru
3 szklanki mleka
12 żółtek jajek ?zerówek?
1 kg mąki
1 laska wanilii
40 ml spirytusu
200 g masła
1 l oleju do smażenia (lub pół na pół , oleju i smalcu)
Z drożdży, 2 łyżek cukru i 1 szklanki mleka przygotowuj zaczyn, odstaw na kwadrans do wyrośnięcia. Do zaczynu dodaj żółtka utarte z cukrem i ziarenkami wanilii, wymieszaj.
Do masy z żółtek dosyp mąkę , wlej pozostałe mleko i wyrób jednolite, gładkie ciasto. Na końcu dodaj rozpuszczone i wystudzone masło i ponownie wyrabiaj. Odstaw do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość .
Ciasto rozwałkowuj. Odetnij połowę , a drugą przykryj folia, by nie obsychało. Z połowy ciasta szklanką wykrawaj krążki o średnicy ok. 12 cm. Pozostaw placuszki z ciasta do ponownego wyrośnięcia. Na każdy krążek nałóż porcje konfitury z róży i połącz brzegi, tworząc 'sakiewkę ? (ten krok możesz pominąć i nadziać pączki już po smażeniu, za pomocą szprycownicy). Pączki smaż w głębokim tłuszczu, najlepiej w temp między 175 a 190 stopni C.
Wyjmij z tłuszczu łyżką cedzakową , strząśnij nadmiar tłuszczu i odłóż pączki na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru oleju.
Posyp cukrem pudrem lub posmaruj lukrem i obsyp płatkami róży.
Przegryź
ul. Mokotowska 52
Warszawa
https://www.facebook.com/Przegryz
Wszystkie komentarze