Zupa migdałowa z pistacjami
Receptura na 4 osoby
2 garści migdałów
80 g ryżu
100 g łuskanych, niesolonych pistacji
100 g wytrawnego piernika
1 litr mleka
szczypta szafranu
2 łyżki miodu
sól
2 cytryny
Jak przygotować świąteczną zupę? Migdały i pistacje wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130°C na 10 -15 minut. Ryż gotujemy w mleku. Kiedy orzechy osiągną kolor złotego brązu przekładamy je do rozgotowanego ryżu i bardzo dokładnie blendujemy. Zostawiamy niewielką ilość migdałów i pistacji z boku. Do masy ryżowej dodajemy miód i sok z cytryny.
Danie serwujemy w głębokim talerzu, posypane zostawionymi migdałami i pistacjami. Dodajemy piernik pocięty w kawałki.
Maciej Nowicki,
Szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Świąteczny odcinek
'Degustacji' z
Maciejem Nowickim już w najbliższą sobotę na wyborcza.pl!
Wszystkie komentarze