Prosty krem z marchwi
1 kg marchewki pokrojonej w cienkie plasterki
4 łyżki oliwy
woda
3 łyżeczki uprażonych i zmielonych ziaren kolendry
sól kamienna lub morska do smaku
sok z cytryny do smaku
natka pietruszki do przybrania
garść prażonych pestek słonecznika
Marchewkę dusimy pod przykryciem na rozgrzanej oliwie (około 10 minut). Wlewamy wodę (tak, aby przykryła warzywa) i dodajemy sól. Gotujemy jeszcze 15-20 minut (aż marchewka zmięknie), zdejmujemy z ognia i miksujemy z dodatkiem soku z cytryny. Podajemy posypane pokrojoną natką pietruszki i prażonymi pestkami słonecznika.
Kolendra ma działanie wychładzające. Marchew jest doskonałym źródłem beta-karotenów, które mają silne działanie przeciwutleniające. Pestki słonecznika są bardzo odżywcze. To dobre źródło m.in. cynku, białka i pektyn (usuwają nawet metale ciężkie z organizmu).
Wszystkie komentarze