Domowej roboty czekoladki
- 100 g migdałów lub orzechów włoskich
- 4-5 pestek moreli (opcjonalnie)
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 100 g rodzynek
- szczypta soli
- tabliczka gorzkiej czekolady (minimum. 60%)
Migdały, wiórki i pestki mielemy w robocie kuchennym. Dodajemy rodzynki i mielemy aż powstanie lekko kleista masa. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą stawiamy metalową miskę). Do roztopionej czekolady dodajemy szczyptę soli i mieszamy aż się rozpuści. Wsypujemy masę z migdałów i rodzynek. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy na blasze cienki placek. Posypujemy go wiórkami kokosowymi. Wkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Kroimy na kawałki i podajemy.
Znajdziesz nas na Twitterze, Google+ i Instagramie
Jesteśmy też na Facebooku. Dołącz do nas i dziel się opiniami.
Czekamy na Wasze listy: listy@wyborcza.pl
Wszystkie komentarze