Domowej roboty czekoladki

- 100 g migdałów lub orzechów włoskich
- 4-5 pestek moreli (opcjonalnie)
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 100 g rodzynek
- szczypta soli
- tabliczka gorzkiej czekolady (minimum. 60%)

Migdały, wiórki i pestki mielemy w robocie kuchennym. Dodajemy rodzynki i mielemy aż powstanie lekko kleista masa. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą stawiamy metalową miskę). Do roztopionej czekolady dodajemy szczyptę soli i mieszamy aż się rozpuści. Wsypujemy masę z migdałów i rodzynek. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy na blasze cienki placek. Posypujemy go wiórkami kokosowymi. Wkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Kroimy na kawałki i podajemy.

Znajdziesz nas na Twitterze, Google+ i Instagramie
Jesteśmy też na Facebooku. Dołącz do nas i dziel się opiniami.
Czekamy na Wasze listy: listy@wyborcza.pl

Więcej
    Komentarze
    Może dlatego, że orzechy włoskie są bardzo cennym źródłem kwasów tłuszczowych Omega - 3, poprawiają koncentrację, rodzynki mają żelazo i inne minerały, a gorzka czekolada m.in. poprawia nam nastrój. Kwasy Omega - 3 i bogate w błonnik rodzynki poprawiają trawienie :)
    już oceniałe(a)ś
    13
    4
    Genialny przepis, że pozwolę sobie napisać sarkastycznie. domowe czekoladki ze stopionej tabliczki czekolady i domieszanych bakalii??? ktoś, nie ja, upadł na głowę. gratuluję Państwu inwencji i naprawdę twórczych pomysłów. chyba nie ukradnę pomysłu jak podam przepis na mus jabłkowy w domowym smaku: słoik jabłek prażonych z lidla pomieszać z bakaliami jak powyżej. a ile w nim dobrodziejstw... samo zdrowie doprawdy. i zwalcza ebolę. pozdrawiam, k
    @ka_wier Twój komentarz wygrał moją dzisiejszą klasyfikację głupich komentarzy. Przyznaję Ci Debilozaura. Pozdrawiam.
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    zdrowych -> zdrowszych
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    Czy na pewno chodzi o zmielenie PESEL moreli?
    Pestek
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    @Zenon Burzawa tak chodzi o pestki moreli, a właściwie ich środek wysuszony. Można je dostać w sklepach ze zdrową żywnością (gorzkie pestki moreli) lub w sezonie samemu ususzyć. Nie jest to niezbędny składnik, ale pestki zawierają witaminę B17, tzw. amigdalinę, która nazywana jest nawet lekarstwem na raka (chore komórki atakuje cyjankiem, a zdrowe zasila glukozą) :)
    już oceniałe(a)ś
    3
    1
    @Zenon Burzawa Tak, Zenon, ty zmiel morelom pesel - jesteś bystrzacha - na pewno dasz radę :-)
    już oceniałe(a)ś
    1
    1
    @Karolina Szaciłło Chore atakuje cyjankiem? Bez jaj! Jak można wypisywać bezkarnie takie dyrdymały.
    już oceniałe(a)ś
    5
    1
    @opv ze strony leczenieraka.org "Jeśli jednak stadium rozwoju raka jest zbyt zaawansowane, a enzym wydzielany przez trzustkę nie jest w stanie podołać powyższemu zadaniu, możemy wspomóc nasz organizm przyjmując witaminę B17, która dzięki swojemu chemicznemu składowi nie tylko niszczy złośliwe komórki rakowe, ale też odżywia i wspiera działanie zdrowych komórek. W skład molekuły witaminy B17 wchodzą dwie jednostki cukru, jedna aldehydu benzoesowego i jedna cyjanku- wszystkie są ciasno związane wewnątrz. Jak wiadomo cyjanek jest niezwykle trującą substancją chemiczną, która w dużym stężeniu jest wręcz śmiertelna dla organizmu. Jednakże zamknięty w swojej molekule nie ma absolutnie żadnego wpływu na żywe tkanki ciała ponieważ jest nieaktywny chemicznie." Właśnie ta molekuła zawarta jest w gorzkich pestkach moreli :)
    już oceniałe(a)ś
    2
    1
    @Karolina Szaciłło jest to strona ludzi propagujacych medycyne niekonwencjonalna, podaj jakies zrodlo n a u k o w e tych rewelacji, bo z tego co wiem, nie ma zadnych dowodow, ze amagdalina działa na nowotwory. "Badania kliniczne nie potwierdziły antynowotworowego działania amigdaliny[4][5][6]. Nie stwierdzono zmniejszenia guzów, wydłużenia czasu przeżycia, złagodzenia objawów choroby nowotworowej lub poprawy samopoczucia pacjentów[4]. Powstający podczas rozpadu amigdaliny cyjanek jest silną trucizną i może być przyczyną zatruć[7][6], szczególnie przy jednoczesnym zażywaniu witaminy C[8]." zrodlo wikipedia
    już oceniałe(a)ś
    2
    0
    @effi23 "(...) Pestka z moreli zawiera witaminę B17, która leczy nowotwór w 100 proc. przypadków, nawet jego najbardziej złośliwe odmiany – twierdzi dr Ernesto Corntrerasa, który w swojej klinice wyleczył z raka wiele tysięcy pacjentów Witamina B17, amigdalina albo letril – to trzy różne nazwy tej samej naturalnej substancji. Najpierw znaleziono ją w jądrach pestek moreli, potem stwierdzono, że występuje aż w 1200 gatunkach różnych roślin. Najwięcej jednak w pestkach popularnych owoców, takich jak morele, brzoskwinie, nektaryny, śliwki, jabłka, gruszki, wiśnie czy czereśnie. Lecznicze działanie B17 opisano już w egipskich papirusach sprzed 5000 lat, proponując użycie wody migdałowej do leczenia raka skóry. Podobne zapiski o stosowaniu gorzkich migdałów pochodzą z Chin sprzed 4500 lat. W nowożytnej medycynie pierwsze informacje o tym, że B17 skutecznie leczy raka pojawiły się ponad 50 lat temu. Jej gorącym propagatorem był biochemik dr Ernest Krebs. Szacuje się, że od tego czasu około 100 tys. chorych na raka wyleczonych zostało letrilem. Skuteczne działanie B17 udowodniono w niezależnych badaniach w ponad 20 krajach, zarówno w przypadku ludzi, jak i zwierząt (...)" dane na podstawie: <a href="http://www.worldwithoutcancer.org.uk/;" target="_blank" rel="nofollow">www.worldwithoutcancer.org.uk/;</a> <a href="http://worldwithoutcancer.org.uk/studies-research-more-documented-evidence/amygdalin-laetrile-b-17/" target="_blank" rel="nofollow">worldwithoutcancer.org.uk/studies-research-more-documented-evidence/amygdalin-laetrile-b-17/</a>
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    Ka_wier czepiasz się. Przepis super, bo zdrowszy niż sama czekolada, a objętościowo można więcej zjeść. Ja akurat lubię gorzką czekoladę, ale zjedzenie pół tabliczki najzdrowsze nie jest. Tutaj możemy zjeść fajną porcyjkę i wiemy, że zjemy zdrowe i wartościowe słodycze.
    już oceniałe(a)ś
    0
    0