Polacy coraz częściej i chętniej jedzą w restauracjach, co za tym idzie odkrywają nowe smaki. Kulinarne trendy to jednak nie tylko zupełnie nowe dania i składniki, ale też unowocześnione warianty tego, co doskonale znamy z kuchni naszych mam i babć. Czego możemy się spodziewać w nowym roku? - Myślę, że trendem, który zostanie z nami na dłużej jest naturalna funkcjonalność. To już było widać na przykładzie jarmużu. Przez wiele lat jedzenie czy napoje funkcjonalne rozumiane były bardzo laboratoryjnie, np. batoniki czy woda z dodatkami właśnie funkcjonalnymi. A teraz coraz częściej dostrzegamy te funkcjonalności w naturze i w pewien sposób z powrotem oddajemy jej władzę nad naszymi organizmami. Myślę, że dużym trendem na najbliższe lata są grzyby - mówi Maciej Żakowski, analityk trendów, twórca konceptów restauracyjnych, współtwórca Restaurant Week Polska.
Bardzo dziękujemy restauracji Orzo za pomoc w realizacji odcinka. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o niezwykłym miejscu na kulinarnej mapie Warszawy wejdź na stronę:
Orzo
Wszystkie komentarze
On to mówi: socjologiem, z doświadczeniem z pracy w agencjach reklamowych. Tak trudno wysłuchać i POTEM zadać pytanie?
Durniem. Z zawodu. Tera taki trynd.