Wojciech Modest Amaro - szef kuchni. Prowadzi w Warszawie własną restaurację Atelier Amaro. W 2013 r. jako pierwszy polski szef kuchni zdobył prestiżową gwiazdkę Michelina, którą utrzymał również w tym roku. Autor książek "Natura kuchni polskiej" oraz "Kuchnia polska XXI wieku". Znany jako przewodniczący jury telewizyjnego programu "Top Chef", od tego roku prowadzi też polską edycję "Hell's Kitchen".
Wojciech Modest Amaro : Wszystkie przyprawy korzenne. Tak naprawdę polska kuchnia, nie tylko wigilijna, jest nimi przesycona od samego początku. Mówi się, że współcześni kucharze są odważni w połączeniach smakowych. Ale to właśnie kuchnia polska, ta królewska, była przykładem prawdziwego fusion: spotkania Wschodu z Zachodem. Przyprawy z Dalekiego Wschodu łączyło się w zupach, w kompocie z suszu albo w śledziu w korzennych przyprawach. Dla mnie te potrawy mają świąteczną moc i uwodzą, choć moja kuchnia bazuje na leśnych smakach.
Materiał promocyjny
Materiał promocyjny
Wszystkie komentarze