Kwasy, które znajdują się w coli, mają właściwości rozpuszczające, ale napój nie dostaje się do nerek w takiej postaci, w jakiej go wypijamy

Nie! To wyjątkowo szkodliwy mit.

Kwasy, które znajdują się w coli, mają właściwości rozpuszczające, ale napój nie dostaje się do nerek w takiej postaci, w jakiej go wypijamy. Gdy do nich dotrze, nie jest już w stanie niczego rozpuścić. Może natomiast wyrządzić szkodę organizmowi. Wypijanie nadmiernych ilości słodkich napojów gazowanych sprzyja natomiast rozwojowi cukrzycy typu 2 i otyłości.

Co więcej, badacze z amerykańskich narodowych instytutów zdrowia twierdzą, że wypijanie codziennie dwóch puszek napoju typu cola (zarówno zwykłych, jak i dietetycznych) dwukrotnie zwiększa ryzyko... powstawania kamieni!

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Więcej
    Komentarze
    Kamieni nerkowych jak widać cola nie rozpuszcza, ale szkliwo na zębach jak najbardziej. W składzie jest kwas fosforowy, taki sam jak ten, którym dentysta wytrawia zębinę przed założeniem wypełnienia światłoutwardzalnego. Czyli:
    - słabsze zęby,
    - cukrzyca typu 2,
    - otyłość,
    - zwiększone ryzyko kamicy nerkowej.
    Nic tylko pić, ile wlezie..
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    "Wodę (letnia) z cytryną zaleca się pić rano, najlepiej tuż po przebudzeniu, ok. pół godziny przed pierwszym posiłkiem.

    Woda z cytryną pomaga pozbyć się kamieni nerkowych. Sok z cytryny obfituje w kwas cytrynowy – związek, który zapobiega wiązaniu się wapnia i powstawaniu nierozpuszczalnych kamieni nerkowych. Liczne badania na ludziach potwierdziły, że estry kwasu cytrynowego pomagają w rozpuszczeniu istniejących kamieni nerkowych i zapobiegają tworzeniu się nowych."

    ht tp://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/czy-warto-pic-wode-z-cytryna_44217.html
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    Pani Margit, proszę zapoznać się jakimikolwiek naukowymi żródłami przed stuknięciem w klawiaturę. N.p. z HSPH Harvard edu - "Alcohol: Balancing Risks and Benefits" gdzie wyraźnie napisano "More than 100 prospective studies show an inverse association between moderate drinking and risk of heart attack...". Zaczynam się wyraźnie zniechęcać do pani pracy...
    @takibgdan
    Nie bardzo. Tamże:
    umiarkowane spożycie, to około 10 gram czystego alkoholu dziennie. A piwo (1/2 litra) to około 50 gram. Czyli butelkę piwa pić przez 4 dni! Jaki smak :-(((( A do tego już 2 dnia ZERO alkoholu. Czytając dalej - a także powiązane z tym artykuły - 2 drinki dziennie czyli 1/2 butelki piwa a nawet mniej, może spowodować wyższe ryzyko wystąpienie raka piersi o 41%. A straty społeczne? Zatem ja będę nadal czytał to, co pisze pani Margit Kossobudzka. Tak jak czytuję ją dotychczas. Szczególnie w "tylko zdrowie".
    już oceniałe(a)ś
    4
    1
    @donmarek
    Co z 'piwem' typu "Karmi"?
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    @donmarek
    50 gramów alkoholu w półlitrowym piwie oznacza pakernie mocne piwo, jakieś 10-11% alko w objętości ;)
    już oceniałe(a)ś
    1
    0