Mniej soli w codziennej diecie to mniejsze ryzyko epizodów sercowo-naczyniowych, czyli udaru mózgu i zawału serca. Ale Polacy spożywają dziennie dwu-, a nawet trzykrotnie więcej soli, niż jest zalecane. Rozmowa z prof. Barbarą Cybulską, specjalistką chorób wewnętrznych

prof. Barbara Cybulska - ekspertka profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych z Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dr. med. Aleksandra Szczygła w Warszawie

WOJCIECH MOSKAL: Jaka powinna być dieta, która zmniejsza ryzyko udaru mózgu?

PROF. BARBARA CYBULSKA: Dieta zapobiegająca udarom to jest przede wszystkim dieta ukierunkowana na walkę z nadciśnieniem tętniczym, jednym z głównych czynników ryzyka wystąpienia udaru krwotocznego mózgu. Z kolei ryzykiem udaru niedokrwiennego jest miażdżyca.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Łukasz Grzymisławski poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze