Niektórzy alergicy uważają, że po wypiciu wina czy piwa nasila im się katar czy swędzenie oczu. Czy to możliwe?

Tak. Ale nie chodzi tu o zawartość alkoholu w trunku, tylko o jego rodzaj.

Wino i piwo zawierają histaminy, które mogą nasilić alergię albo wręcz wywołać reakcję alergiczną. Histaminy to te same związki, które organizm osoby uczulonej uwalnia po zetknięciu się np. z pyłkami traw czy odchodami roztoczy kurzu domowego. U osób cierpiących na astmę alkohol może wywołać atak choroby. Czasem takie zaostrzenie wywołują także zawarte w alkoholu siarczyny.

Najwięcej histamin ma czerwone wino.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Marcin Ręczmin poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze