Czy wiecie, że jeden pomidor zapewnia połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C? Tym razem pomidory grają główną rolę w przekąsce inspirowanej przystawką z Włoch. Pszenne pieczywo zastąpiłam pełnoziarnistym

Na porcję dla 4 osób przygotuj 4 bułeczki orkiszowe. Pokrój je na kromki, opiecz w tosterze lub piekarniku. Przetnij ząbek czosnku i natrzyj nim grzanki. 6 dużych pomidorów malinowych umyj, przekrój na pół, usuń twarde części (jeśli używasz innej, mniej mięsistej odmiany pomidorów, usuń również wodnisty miąższ), pokrój w półcentymetrową kostkę, przełóż do miski. Dodaj garść porwanych listków bazylii oraz 8 plastrów oscypka pokrojonych w taką samą kostkę jak pomidory. Dopraw solą (ale pamiętaj, że ser jest słony), świeżo mielonym czarnym pieprzem i oliwą, wymieszaj. Składniki układaj na grzankach, skrop oliwą.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Anna Gamdzyk-Chełmińska poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze