1300 szwajcarskich produktów ma etykietę z certyfikatem Swiss Parks. Gwarantuje ona, że powstały lokalnie i w sposób zrównoważony. Znajdują się m.in. na winach produkowanych przez rodzinę Mounir. Jej winnica leży pośrodku parku przyrody Pfyn-Finges w Wallis, porośniętym wielkim lasami. – Pracuje z nami natura i jesteśmy z tego dumni – mówi Luc Mounir. Dzięki „wspólnemu" wysiłkowi powstaje ponad 30 biodynamicznych win, wiele z nich zostało nagrodzonych. Winnica jest ekologiczna: wytwarza własną energię z ogniw fotowoltaicznych, wydajny system nawadniania i biologiczną ochronę przed szkodnikami. Glebę nawożą… owce, a konkretnie francuska miniaturowa rasa Ouessant. – To najmniejsze owce świata. Z łatwością wchodzą pod winorośl, aby zjeść trawę i nawozić glebę – mówi Luc, który hoduje ich 18.
Wszystkie komentarze