Zdarza się, że organizując przyjęcie, większość czasu spędzamy w kuchni, zamiast cieszyć się perspektywą nadchodzącego wypoczynku. Niemniej zaledwie trzy szybkie i sprawdzone triki zamienią przygotowania do majówkowej uczty w czystą przyjemność.
Sam dobór menu to nie wszystko. Ważne jest również tło, na którym serwowane będą dania. Obrusy w intensywnych, radosnych kolorach zadbają o pozytywny nastrój podczas majówkowego biesiadowania. Samo patrzenie na soczyste barwy sprawi, że goście z większą ochotą sięgać będą po apetyczne przystawki. Kwieciste motywy najlepiej komponują się z prostymi dodatkami, z kolei jednobarwne obrusy warto ożywić niedużym wiosennym bukietem.
Choć podczas ogrodowych przyjęć najprostszym wyborem są naczynia jednorazowe, kilka smakołyków warto wyeksponować w bardziej efektowny sposób.
Owoce będą najlepiej prezentować się w dużych misach ceramicznych. Modele o ażurowej budowie są wyjątkowo trafnym wyborem, gdyż sprawią, że owoce na dłużej zachowują świeżość. W podobny sposób zaserwować możemy domowe wypieki – babeczki oraz ciasta. Jeśli zależy nam na bardziej sielskim i przytulnym klimacie, w roli pojemników możemy wykorzystać koronkowe koszyczki w pastelowych odcieniach.
W majowe wieczory, podczas popołudniowych posiłków w ogrodzie konieczne jest wykorzystanie dodatkowych źródeł światła. Idealne są oczywiście świece, które umieścić można zarówno w świecznikach, jak i bardzo efektownych lampionach, które rozjaśnią stół nawet przy nieco wietrznej pogodzie. O wygodę gości zadbają z kolei miękkie, puszyste poduszki oraz ciepłe i przytulne koce, doskonale chroniące przed wieczornym chłodem.
Wszystkie komentarze