Jeszcze nigdy w historii cywilizacji nie jedliśmy tak dużo i tak tanio. Rozwój rolnictwa przemysłowego sprawił, że żywności jest bardzo dużo. Jemy na potęgę i na potęgę wyrzucamy jedzenie. Tylko w Polsce każdego roku marnuje się prawie 5 mln ton produktów żywnościowych.

Cena taniego jedzenia jest jednak bardzo wysoka. To nie tylko emisje gazów cieplarnianych, które w znaczący sposób wpływają na kryzys klimatyczny, ale również zanieczyszczenie wód nawozami sztucznymi, lasy karczowane na potrzeby nowych upraw, rabunkowa gospodarka morska i cierpienie zwierząt, stłoczonych w hodowlach przemysłowych. To również pochód chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość czy cukrzyca - obie te plagi naszych czasów wiążą się kształtem rynku żywności.

W kolejnej odsłonie naszego cyklu 'Jedna Planeta. Jedno Życie' rozmawiamy o kryzysie żywnościowym, którego nie są już w stanie przesłonić wypełnione po brzegi sklepowe półki i lodówki.
Komentarze