W kolejnej odsłonie naszego cyklu 'Jedna Planeta. Jedno Życie' rozmawiamy o kryzysie żywnościowym, którego nie są już w stanie przesłonić wypełnione po brzegi sklepowe półki i lodówki.
8 grudnia Michał Olszewski, redaktor 'Gazety Wyborczej' poprowadził debatę pod hasłem Nasze drogie tanie jedzenie.
W pierwszej części debaty wspólnie z zaproszonymi ekspertami rozmawiał o ograniczeniach dla chowu przemysłowego i czy możliwe są regulacje prawne oraz konsumenckie, które powstrzymają niekontrolowany rozrost ferm hodowlanych.
W debacie wzięli udział:
Paweł Nowak, prezes Goodvalley
dr inż. Jerzy Plewa, ekspert Team Europe, były dyr. generalny w KE
Mieczysław Obiedziński, prezes TÜV SÜD Polska
W drugiej części debaty uczestnicy zastanawiali się nad przyczynami marnowania tak ogromnej ilości żywności. Jakie narzędzia prawne i konsumenckie należy wprowadzić, by zminimalizować ilość marnowanego jedzenia? Na ile ustawa z 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności poprawiła sytuację w Polsce?
W rozmowie wzięli udział:
Agnieszka Szymecka-Wesołowska, prawniczka, partner w Centrum Prawa Żywnościowego
A. Szymecka-Wesołowska, D. Szostek sp.j.
Błażej Krasoń, wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności
Michał Mikołajczyk, prokurent 'Rekopolu' Organizacji Odzysku Opakowań SA
Wszystkie komentarze