Pyszna i wartościowa!
Wszystkie te zalety sprawiają, że czekolada jest doskonałym stymulatorem szarych komórek wielbicieli wyzwań intelektualnych.
Skupieniu umysłowemu często towarzyszyło podjadanie. Mimowolne, często nieświadome, kiedy to ręka sama sięgała do miseczki stojącej obok.
To, co się podjada, ma ogromne znaczenie. Produktem, który jest smaczny, pożyteczny dla organizmu i jednocześnie dostarcza przyjemnych walorów smakowych jest właśnie czekolada.
Kiedy jesteśmy skupieni, smakujemy ją bardziej i intensywniej, odkrywamy jej nieznane dotąd walory. Umysł w stanie intensywnego wytężenia bardziej odczuwa bodźce, które do niego docierają.
Po zjedzeniu czekolady mózg jest pobudzony i spragniony wysiłku, ciało pełne energii i żądne wyzwań, a dobry nastrój tylko potęguje chęć zmierzenia się z czymś nowym. Wtedy sięgnij po krzyżówki!
Możesz je rozwiązywać w aplikacji na twoim telefonie, szybko i wygodnie. Pobierz je ze swojego sklepu AppStore lub GooglePlay.
Smakuj, delektuj się i wiedz, że to wszystko działa tylko na twoją korzyść, bez wyrzutów sumienia o nadprogramowe kalorie!
CZY WIESZ, ŻE...
Ekstrakt z ziaren kakaowca o nazwie Lavado zapobiega tworzeniu się złogów białek beta-amyloidowych, które zaburzają pracę mózgu w chorobie Alzheimera. Do takich wniosków doszli naukowcy z Icahn School of Medicine w USA. O skuteczności Lavado decyduje niski stopień przetworzenia, jakiemu poddawane są ziarna, ograniczający się niemal wyłącznie do płukania i rozdrabniania. W przeciwieństwie do innych odmian nie jest tu stosowana fermentacja. Dzięki temu w ziarnach kakaowca nie ulegają zniszczeniu polifenole.
Oprac. mbor
Wszystkie komentarze