W dodatku "Diety dla chorych" napiszemy co powinny jeść a czego unikać osoby chorujące na cukrzycę, nadciśnienie, reumatyzm, dnę moczanową czy osteoporozę. Przedstawimy praktyczne porady oraz opublikujemy przykładowe jadłospisy. W jasny i przystępny sposób pokażemy jak powinny odżywiać się osoby chore, aby dieta nie pogorszyła, a pomogła im w walce z chorobą.
Regularne wizyty u lekarza, badania kontrolne i systematyczne przyjmowanie leków to rzeczy, o których osoba przewlekle chora zazwyczaj pamięta. Niestety, wciąż niewiele mówi się o prawidłowym odżywianiu osób z chorobą przewlekłą. Jedzenie powinno dostarczać wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Jednak wiele osób przewlekle chorych odżywia się nieprawidłowo. Chorym często brakuje sił na przygotowanie pełnowartościowego posiłku, inni mają kłopoty z brakiem apetytu. Często też sama choroba lub przyjmowane leki utrudniają wchłanianie składników odżywczych, co prowadzi do niedożywienia. Organizm osoby przewlekle chorej funkcjonuje nieco inaczej niż organizm osoby zdrowej i ma inne potrzeby, co wymusza stosowanie odpowiedniej diety.
Dodatek "Diety dla chorych" w czwartek 25 stycznia w "Wyborczej".
Materiał promocyjny
Materiał promocyjny
Wszystkie komentarze