Nawet dania, które jedynie przemykały gdzieś w tle, jak sałatka nicejska na stole Childów, były przygotowywane z niezwykłą pieczołowitością. Nie wyglądały jak coś, co jadłam kiedykolwiek wcześniej - wspomina Sarah Lancashire, która w serialu "Julia" wciela się w słynną kucharkę Julię Child.

Serial "Julia" to przede wszystkim opowieść o słynnej autorce książek kulinarnych, która wbrew czasom, w których żyła, i regułom rządzącym telewizją lat 60. podbiła srebrny ekran. Choć była trochę za wysoka, za stara, za duża i zbyt gadatliwa. Ale to właśnie za to i za przepisy na dania, które zawsze się udawały, pokochały i nadal kochają ją Amerykanki. To też serial o niezwykle smacznym jedzeniu, którego nie można oglądać na pusty żołądek. Zwłaszcza że wszystkie pokazywane na ekranie dania to, jak zapewnia grająca główną rolę Sarah Lancashire, najprawdziwsze pyszności. 

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Łukasz Grzymisławski poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze
    Maryl Streep była boska jako Julia
    już oceniałe(a)ś
    15
    0
    Z uwagi na wzrost Julii wysokość mebli jej telewizyjnej kuchni była znacznie wyższa niż te standardowe. Kiedyś przeczytałam, że telewizyjna kuchnia Juli Child znajduje się obecnie w którymś z muzeów Smithsonian Institution - to chyba jest wyraźny znak jak Amerykanie potraktowali Jej wkład w amerykańską kuchnię
    już oceniałe(a)ś
    11
    0
    Ile oni tego francuskiego musu czekoladowego zrobili? 500 jajek...?
    Z 6-7 jajek wychodzi 8 małych kokilek. Mają być małe, bo tego nie da się więcej zjeść. Tam jest jeszcze mnóstwo czekolady i masło. Pyszna bomba kaloryczna...
    już oceniałe(a)ś
    2
    0