Producenci i sprzedawcy nie mają wątpliwości - coraz bardziej dbamy o to, co jemy. Ale także zgodnie przyznają: - Najważniejsze to nie dać się zwariować.

16 października przypada Światowy Dzień Żywności. Dokładnie 75 lat temu działalność rozpoczęła Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, a samo święto obchodzone jest od 1979 r. To pokazuje, że problem żywności to nie tylko kwestia ostatnich lat.

Im mniej przetwórstwa, tym lepiej

– Widać jak na dłoni, że kiedyś sprzedawały się przede wszystkim mięso i wędlina, a teraz warzywa, owoce, produkty bezcukrowe. Jakiś czas temu pójście na sushi czy zrobienie go w domu to było coś. Teraz mam wrażenie, że wraca się do jedzenia sprzed lat, z naszego dzieciństwa – mówi Katarzyna Szcześniak-Żak, współwłaścicielka sklepu Market-Point w Krakowie.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Więcej
    Komentarze