Tę nazwę nosi korzeń arcydzięgla litworu, jego kandyzowane łodygi oraz ogonki liściowe. Roślinę tę wykorzystuje się szczególnie w cukiernictwie do ozdabiania ciast i tortów. Najczęściej kroi się ją ukośnie. Używa się jej także do produkcji konfitur i likierów. Można ją dostać w hurtowniach cukierniczych. Ma wyjątkowy aromat

Mogłoby paść w 'Milionerach':

Co to jest anżelika?

A - Dziewczyna z piosenki zespołu The Rolling Stones

B - Żaglówka, na której pierwszy Polak opłynął świat

C - Marka lodów produkowanych w Czechach

D - Gatunek rośliny stosowany w cukiernictwie

Mam trzy koła ratunkowe.

Zagrałabym

1. Konfitura

2 kg brzoskwiń

1 kg suszonych moreli

400 g brązowego cukru

1 kg zwykłego cukru

1 łyżeczka cynamonu

40 g filiżanki pokrojonej anżeliki

150 g posiekanych orzechów pistacjowych

1/2 filiżanki brandy

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Komentarze