Dlaczego ostatnie roczniki win francuskich są tak wyborne? Przez zmiany klimatu - te same, przez które już niedługo uprawa winorośli we Francji może się stać trudna.

In vino veritas - w winie prawda. Powiedzenie to występuje w wielu językach i kulturach. Zwykle oznacza tylko tyle, że na rauszu pleciemy, co nam ślina na język przyniesie. Można w nim jednak doszukać się także głębokiego zrozumienia tego, czym jest wino. A jest nektarem, w którym swe piętno odciska nie tylko ręka człowieka - hodowcy i winiarza - ale i boska ręka Matki Natury.

Wiadomo, że na bukiet wina wpływa geografia miejsca, w którym uprawia się winorośl: jego wysokość nad poziomem morza, ekspozycja, nachylenie, rodzaj gleby, wilgotność oraz temperatura powietrza (a więc pogoda i klimat).

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Komentarze
Jestem pod wrażeniem artykułu. Trzeba zacząć się rozglądać za kawałkiem ziem pod uprawę winorośli. Otwarcie butelki dobrego wina to jak otwarcie dobrej książki.Mocno wciąga a po zakończeniu chciało by się spróbować ją jeszcze raz.
już oceniałe(a)ś
1
0
"woda jest coraz bardziej kwaśna" - tak to jest w filmiku powyżej... Oceany owszem ulegają zakwaszeniu w sensie obniżania odczynu - pH, ale ciągle są i będą alkaliczne - zasadowe, nigdy kwaśne. Propagandę też trzeba umieć robić. Czas najwyższy zmienić filmik na nowy...
już oceniałe(a)ś
0
0