Pokazują to wyniki badań, które naukowcy publikują w najnowszym wydaniu pisma medycznego „JAMA”.
Glifosat jest m.in. głównym składnikiem Roundupu, bardzo popularnego herbicydu od lat 70. produkowanego przez Monsanto. Dziś firma sprzedaje go m.in. razem z produkowanymi przez siebie i odpornymi nań genetycznie modyfikowanymi odmianami roślin uprawnych. Glifosat, który nie jest już objęty ochroną patentową, wchodzi też w skład środków produkowanych przez inne firmy.
Materiał promocyjny
Materiał promocyjny
Wszystkie komentarze
Pokaż proszę te niezależne badania.
Niezależne badania? rozejrzyj się po szpitalach... szczególnie oddziały onkologiczne miałyby coś do powiedzenia... poza tym trzeba wiedzieć, że jeśli badania przeprowadza firma niezależna, a wyniki są odmienne od tych oczekiwanych przez Koncerny Wielkiej Chemii, to są szufladkowane, nie publikuje się ich na pierwszych stronach tylko ogranicza dostępność, dla dobra społeczeństwa, aby nie siać paniki etc. ...
Prawdę gadasz. Oddziały onkologiczne są zapełnione ludźmi, którzy mogliby na raka nie zachorować gdyby tylko pozwolono im dożyć naturalnego wieku.
Ale z tą desykacją to niestety Polska prawda. A różnica jest taka, że jak się stosuje glifosat na młode rośliny GMO żeby zwalczyć chwasty, to jest dużo czasu, żeby on się zdążył rozłożyć, jak się stosuje na dojrzały rzepak czy pszenicę, to trafia on na rośliny bezpośrednio przed zbiorem.
a) musimy zrezygnować z rolnictwa przemysłowego i jedzenie będzie 10 razy droższe
b) musimy zrezygnować z jedzenia mięska i rolnictwa przemysłowego i jedzenie będzie 3 razy droższe i bezmięsne
Co wybieramy?
Zapomniałeś jeszcze dopisać, że jedzenia będzie znacznie mniej i głód dotrze też do krajów rozwiniętych.
A kiedy jedzenia będzie znacznie mniej i będzie znacznie droższe, to wtedy nie będziemy go marnować, owszem, ale i będziemy z głodu jeść popsute i zakażone różnymi choróbskami, którym nie zapobiegną niestosowane opryski. Niektórzy będą jeść takie rzeczy, których normalnie by do ust nie wzięli. Skończy się masowe występowanie chorób wywołanych otyłością. Ale zaczną się inne. I w wielu regionach świata ludzie będą nie tylko niedojadać, ale wręcz umierać z głodu. Susze, gradobicia, powodzie, tornada, szarańcza, zarazy upraw czy zwierząt hodowlanych będą się bezpośrednio przenosić na wzrost liczby chorób i zgonów.
Trza żryć jak najmniej żywności przetworzonej (barwionej, konserwowanej), a w przypadku żywności nieprzetworzonej (warzywa, owoce) omijać takie, które mają najwięcej pozostałości środków ochrony roślin. I tutaj są to wszystkie warzywa łatwo gnijące, pleśniejące, ale nie tylko. Nie chce mi się tu sprawdzać, ale np. tu jest to napisane:
kobieta. onet. pl/dziecko/parszywa-12-i-czysta-15-ranking-najbardziej-skazonych-pestycydami-warzyw-i-owocow/gx0c2s
Zależy jakie to są substancje. Jeśli ich działanie jest podobne, to mogą razem przekroczyć dawkę szkodliwą. Może też zdarzyć się, że ich działanie znosi się wzajemnie.
To tak na ostudzenie rozumkow.
Oraz: nicprostszego.wordpress.com/2017/10/28/gmo-to-zuo-donosza-zrodla/
Ta "notka" JAMA, z autorami skrzetnie ukrywajacymi konflikty interesow, niewarta jest nawet mojego wlasnego komentarza, a co dopiero zainteresowania mediow.
I czy dziwi was, że sytuacja finansowa Wyborczej jest nie najlepsza?
Monsanto Subito