Badacze z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego odkryli nowe właściwości oleaceiny - naturalnej substancji występującej w oliwie z oliwek - która może chronić przed zawałem serca czy udarem mózgu.

Oleaceina służy leczeniu i zapobieganiu chorobom powstającym w wyniku tworzenia się płytki miażdżycowej, takim jak zawał serca czy niedokrwienny udar mózgu. Badacze z WUM otrzymali 20 czerwca tego roku amerykański patent na wykorzystanie tej substancji, a wyniki ich badań zostały opublikowane w międzynarodowym czasopiśmie „Phytomedicine”.

Zespół pod kierownictwem prof. Marka Naruszewicza - kierownika Katedry Farmakognozji i Molekularnych Podstaw Fitoterapii WUM - wykazał po raz pierwszy na świecie, że oleaceina występująca w oliwie z oliwek (tylko typu ekstra virgin) posiada unikalną właściwość przeciwdziałania pękania szyjnej blaszki miażdżycowej, co może zapobiegać wysokiej śmiertelności między innymi z powodu udaru mózgu.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Bartosz Wieliński poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze