Tesco, Lidl, Aldi i Iceland - cztery sieci supermarketów wycofują ze sprzedaży w Wielkiej Brytanii i Irlandii całe partie hamburgerów wołowych. Irlandzka Agencja Żywności odkryła w nich końskie DNA

Według irlandzkiej Agencji Żywności trefne hamburgery pochodzą od dwóch producentów irlandzkich: Liffey Meats i Silvercrest Foods oraz brytyjskiego Dalepak Hambleton.

W dziewięciu na dziesięć badanych hamburgerów procent koniny był niewielki, ale w jednym (od Tesco) końskie mięso stanowiło aż 29 proc.

Prof. Alan Reilly, szef irlandzkiej Agencji Żywności (FSAI), uspokaja, że takie hamburgery nie są groźne dla zdrowia. Ale każdemu klientowi, który zechce zwrócić produkt do sklepu, oddane będą pieniądze.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. 
 
Agata Żelazowska poleca
Podobne artykuły
Więcej
    Komentarze
    Prosta sprawa, doszło do mezaliansu - ogier zerżnął jałówkę, a przyglądała się temu świnia!
    już oceniałe(a)ś
    11
    2
    widzicie tam podają nazwy producentów u nas tylko jest jakaś dziwna tajemnica ,teraz nasze służby , politycy oraz dziennikarze obserwują jak to załatwia się w cywilizowanych krajach
    już oceniałe(a)ś
    9
    1
    ,, ...cztery sieci supermarketów wycofują ze sprzedaży w Wielkiej Brytanii i Irlandii całe partie hamburgerów wołowych.'' ----> wycofują do Polski, oczywiście. Zjemy je w różnej formie, nawet jako ser.
    już oceniałe(a)ś
    8
    0
    Mieso konskie jest lepsze i drozsze od wolowego, zwlaszcza poledwica. Nawet w Polsce istnialy niegdys jatki i restauracje konskie.
    sprawdz ceny rynkowe zanim zaczniesz popelniac idiotyzmy na forum. konina drozsza od wolowiny? chyba w xix wieku
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Ot i zagadka: skąd wziął się koń w przetwórni wieprzowiny? Pewnie był na wycieczce i zasłabł.
    już oceniałe(a)ś
    8
    2
    Jeśli w Wielkiej Brytanii i Irlandii zamiast wołowiny podkładają koninę, to wyobraźcie sobie, co mogą oferować (oferta - takie trudne słowo) w Polsce...
    Człowieku zostaw już te swoje kompleksy, nasza żywność na pewno nie jest gorsza od tej zachodniej. Nikt tobie nie zrobi kiełbasy w cenie 2 euro/kg.
    już oceniałe(a)ś
    0
    1
    A ty, człowieku, rzuć tę robotę piarowego pisarczyka sieci marketów. Nawet nie masz odrobiny finezji, żeby udawać internetowego szaraka.
    już oceniałe(a)ś
    3
    1
    @nick_do_komentarzy zależy jak euro stoi: Badania w sieciach handlowych: Najtańsze parówki - 4,88 zł/kg, <a href="http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci" target="_blank" rel="nofollow">www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci</a>
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    Chyba nie macie pojęcia o czym piszecie bo jak by dodawali mięso jakiekolwiek to by było dobrze a ci co ich kontrolują udają i jest ok bo chodzi tylko o piniądze.
    już oceniałe(a)ś
    1
    0
    U nas w Polsce, za czasów "ustroju jedynie słusznego" produkowano kiełbasę myśliwską. Skład: jeden zając, jeden koń.
    A co, ty koni nie lubisz?
    już oceniałe(a)ś
    1
    1
    Trzeba być samobójcą, żeby żreć kupne hamburgery.
    już oceniałe(a)ś
    3
    0